Minisesiune Bruxelles

2 Mar 2017

Minisesiunea de la Bruxelles de astăzi a debutat cu pierderea imunității lui Marine le Pen, lidera partidului de extremă dreaptă Frontul Național din Franța, care este totodată co-președintele grupului cu aceeași orientare politică, Europa Națiunilor și a Libertătii din Parlamentul European. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla.

Ca un făcut, au picat și amendamentele depuse de Grupul ENL pentru cele două rapoarte ale Comisiei pentru Cultură și Educație votate astăzi: un raport elaborat de italianca Silvia Costa (Grupul S&D) referitor la punerea în aplicare și îndeplinirea obiectivelor generale și specifice ale programului Europa Creativă și un altul, intitulat “Aplicarea programului Europa pentru cetățeni”, redactat de María Teresa Giménez Barbat, din Spania (Grupul ALDE).

 

 

Ca raportor din umbră pentru Grupul ALDE, în cazul raportului colegei mele Silvia Costa, am identificat mai multe aspecte problematice pe care am încercat să le semnalez în contextul implementării și accesibilității programului Europa Creativă în țara noastră, și nu numai. Am insistat asupra creării unui echilibru geografic și sectorial în ceea ce privește mecanismul de garantare, dar și asupra accesului egal pentru proiectele din toate statele membre, inclusiv pentru organizațiile mici sau pentru inițiativele locale.

 

 

 Minisesiunea s-a dovedit, la un moment dat, strălucitoare, și anume atunci când Parlamentul European a adoptat, prin vot liber, cu ridicare de mâini, rezoluția privind obligațiile în domeniul reciprocității vizelor. Redactat de Comisia pentru Libertăți Civile, textul cere Comisiei Europene să respecte mecanismul de reciprocitate și să adopte un act delegat în vederea suspendării ridicării vizelor pentru cetățenii SUA pe o perioadă de 12 luni. Rezoluția vine ca o urmare firească,  dar și ca un gest de solidaritate europeană, față de actuala situație a cetățenilor din Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România, care au nevoie de vize pentru a intra pe teritoriul SUA, în vreme ce americanii pot călători fără viză în toate statele UE.