Mircea Diaconu a solicitat sprijin european pentru creșterea vizibilității programului «Europa Creativă» în România

19 Jun 2015

Pe timpul vizitei efectuate în această săptămână, împreună cu colegii săi europarlamentari din Comisia de Cultură și Educație (CULT), la Agenția Executivă pentru Cultură și Educație (EACEA – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), Mircea Diaconu a solicitat sprijin pentru creșterea vizibilității în România a programului «Europa Creativă».

imagine_MD

Voi face tot posibilul, pe durata mandatului meu în Parlamentul European, pentru ca mai mulți operatori culturali români să afle de aceste oportunități de finanțare și să beneficieze de sprijinul european pentru proiectele lor. România are un potențial cultural considerabil, care trebuie să ocupe un loc mai important la nivel european.

Mircea Diaconu

 
 

Aflată în subordinea directă a Comisiei Europene, agenția de la Bruxelles gestionează trei dintre programele europene pentru cultură și educație, «Europa Creativă», «Erasmus +», «Europa pentru cetățeni», și programul pentru voluntariat «EU Aid Volunteers».

Întâlnirea eurodeputaților cu reprezentanții EACEA a fost organizată de Comisarul european pentru Educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, care a și mediat dezbaterile. Cu această ocazie, deputații europeni au transmis responsabililor agenției problemele raportate de operatorii culturali din țările proprii cu privire la punerea în aplicare a programelor europene. Discuțiile s-au referit la posibile soluții pentru îmbunătățirea procedurii de selecție a proiectelor și de raportare a rezultatelor.

Mircea Diaconu a dorit să afle cum comentează EACEA participarea modestă a operatorilor culturali români la programele culturale europene și dacă au fost observate probleme tehnice sau de alt tip care să justifice rata mică de succes a aplicațiilor cu un coordonator român.

Răspunsul primit din partea șefei de unitate a programului «Europa Creativă», Barbara Gessler, a fost că deși România nu coordonează multe proiecte de cooperare culturală, apare totuși în calitate de partener într-un număr important de asemenea inițiative.

Mircea Diaconu și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu participarea operatorilor culturali români la program, având în vedere rezultatele slabe ale exercițiului financiar precedent, când, timp de șapte ani, au fost finanțate doar 11 proiecte coordonate de un operator cultural român, toate la scară mică.

În perioada 2007-2013, niciun operator cultural român nu a fost lider de proiect pe măsura 1.1 de cooperare multianuală, iar pe măsura 1.2.1, care prevede proiecte de cooperare de până la doi ani și care implică un număr de maximum trei parteneri, au fost 10 proiecte câștigate, care au fost coordonate de doar șase organizații, România având un singur lider de proiect cu țări terțe.

De asemenea, în urma lansării primelor două apeluri ale noului program «Europa Creativă», s-a constatat că niciun proiect depus de organizatiile culturale românești nu a fost selectat în cadrul primului apel, iar un singur proiect de cooperare la scară mică a fost selectat pentru finanțare în cadrul celui de-al doilea apel, din 2015.


Delegația comisiei CULT în vizita la Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură

 

eacea_01
 

Comisarul european pentru Educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics a fost gazda evenimentului

 

eacea_02
 

Deputații europeni au transmis Comisarului și reprezentanților EACEA sesizările primite de la operatorii culturali naționali

 

eacea_03

Barbara Gessler, șefa de unitate pentru programele culturale, răspunzând întrebărilor lui Mircea Diaconu despre participarea operatorilor culturali români la programele europene

 

 
eacea_04