Mircea Diaconu aduce în atenție arhivarea filmelor și sălile de cinema

20 Jan 2015

 

 

Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură (CULT) a Parlamentului European, Mircea Diaconu, a susținut astăzi, într-o intervenție pe tema filmului european în era digitală, necesitatea de a se acorda atenția cuvenită atât aspectelor privind arhivarea filmelor realizate pe peliculă, cât și revigorării funcției de socializare a sălilor de cinematograf, îndeosebi în comunitățile mici.

Referindu-se la problematica arhivării, Mircea Diaconu le-a amintit colegilor europarlamentari povestea gazonului englezesc. Acesta „se cumpără, se plantează, se udă, se taie, se udă, se taie și aștepți după aceea să treacă 200 de ani. Cam așa se întâmplă în acest subiect [al arhivării], și iată cum. Filmele pe celuloid, filmele pe peliculă, și aceasta înseamnă istorie deja, au făcut, prin rezistența în timp dovedită deja, să îl avem astăzi pe Chaplin… Trebuie să treacă foarte mulți ani ca să știm sigur dacă variantele tehnice, moderne, electronice, digitale vor rezista în timp. Trebuie să treacă 100 de ani. Până atunci însă trebuie să avem foarte mare grijă de celuluiod. Ca să îl avem în continuare pe Chaplin. Deci investiții, atenție, profesionalism și tehnologizare în arhivare sunt extrem, extrem de importante”, a arătat Mircea Diaconu.

Pentru a-și ilustra opinia referitoare la importanța sălilor de cinematograf, europarlamentarul compară lecturarea efectivă a unui roman clasic cu înțelegerea sumară a acestuia din simpla parcurgere a unui rezumat identificat pe internet. „Trăim un fel de epocă a fast-food-ului în toate domeniile, citim rapid orice carte, Război și pace îl consumăm în jumătate de pagină condensată pe internet și am scăpat de el, știm totul despre Război și pace, nu mai citim… Aceeași mecanică se poate aplica și la cinematograf. Cinematograful de sală. Funcția socială a cinematografului, faptul că în sală, cu toate ingredientele unei proiecții de cinema de sală, acel film este vizionat la maximum de interes, la maximum de potențial”, a susținut Mircea Diaconu.

„Filmul e o poveste, trebuie să ai puterea și timpul și răbdarea să intri în poveste. De aceea mă sperie puțin dispariția efectivă, așa cum s-a amintit deja, a multor săli de cinema. Noțiunea de sală de cinema, mai ales în comunitățile mici, mi se pare extrem de importantă”, a adăugat europarlamentarul în finalul intervenției sale.

Proiectul de raport pe tema filmului european în era digitală a fost prezentat în Comisia CULT de eurodeputatul polonez Bogdan Brunon Wenta, acesta explorând, în cadrul documentului, diverse modalități de îmbunătățire a circulației filmelor europene și de găsire a unui echilibru mai bun între finanțarea producției și distribuția filmelor. Wenta subliniază, totodată, importanța ce trebuie acordată subtitrării și dublării filmelor, în contextul fenomenului globalizării. Raportul final al Comisiei CULT va fi supus votului eurodeputaților pe data de 24 martie 2015.