Un raport care își propune să transforme intențiile bune în realitate

11 Mar 2015

Proiectul de raport al europarlamentarului Mircea Diaconu referitor la abordarea integrată a patrimoniului cultural european a fost finalizat și urmează ca pe 23 martie să fie dezbătut în ședința Comisiei pentru cultură și educație a Parlamentului European.

În cadrul unui interviu acordat Radio România Actualități, Mircea Diaconu vorbește despre dorința sa ca problematica patrimoniului cultural să se regăsească nu atât în planul intențiilor bune ale politicienilor, cât mai ales în transpunerea acestora în realitate, prin responsabilizarea executivului european și, mai concret, prin realizarea de investiții serioase în domeniu.

Vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație explică, de asemenea, legătura existentă între comunitate, ca producătoare, în decursul timpului, a valorilor culturale, și avantajele economice de care “oamenii care mișcă roțile economiei” ar trebui să se bucure, prin valorificarea patrimoniului.

Mircea Diaconu definește cultura și patrimoniul ca fiind “puncte forte în orice concurență de tip global” și amintește, totodată, de nevoia ca parlamentarii europeni să susțină excepția culturală în cadrul negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). TTIP este acordul comercial pe care SUA și UE îl negociază cu scopul de înlaturare a obstacolelor comerciale și facilitare a vânzării și cumpărării de bunuri și servicii între cele două entități, astfel contribuind la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă.