Mircea Diaconu evidențiază din nou, la Târgu Neamț, rolul comunităților locale în valorificarea patrimoniului cultural

3 Jul 2015

În deschiderea conferinței de la Târgu Neamț intitulată ”Orașele de azi, orașele de mâine. Rolul monumentelor istorice în dezvoltarea acestora”, Mircea Diaconu a vorbit, joi, 3 iulie, despre importanța comunităților locale și necesitatea responsabilizării acestora în privința administrării și valorificării patrimoniului cultural, idee preluată în raportul pe tema abordării integrate a patrimoniului cultural european, recent aprobat de Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European.


Patrimoniul românesc este vizibil, parte din el, foarte bine sau prost întreținut, și în cea mai mare parte a sa nici nu este descoperit. Este acoperit de pământ, de neglijență, de uitare. Este tragic ce se întâmplă. Ideea de bază a acestui raport pe care îl elaborez și care va fi votat în plen în septembrie este obligația, pas cu pas, ca exact comunitățile respective să devină responsabile, administratori și exploatatori ai acestor valori,

a spus Mircea Diaconu.


Europarlamentarul s-a referit, în mod concret, la situația cetăților dacice din județul Hunedoara: “Sarmizegetusa este un loc de mare importanță pentru români. În realitate este un deal, o grămadă de pământ cu copaci care acoperă istoria noastră. Este un Acropole românesc acoperit de pământ, de copaci, și nimeni nu dă la o parte pământul și copacii ca să avem și noi un Acropole al nostru.”

Mircea Diaconu a explicat motivele pentru care lucrurile stagnează în privința valorificării patrimoniului bogat existent în acea zonă: “Drumul este catastrofal până acolo, Consiliul Județean, care poate face drumul, de fapt nu poate, pentru că nu este în proprietatea sa. Sus sapă specialiștii cei mai buni din România, dar care nu sunt de la Deva; când găsesc ceva, puțin și rar, acel ceva pleacă la Cluj sau în altă parte și nu rămâne acolo. Frustrările sunt și dintr-o parte, și din alta. Este o măcinare de forțe nesfârșită.”

Soluția identificată și propusă, prin raport, spre adoptare Parlamentului European este de a se recurge la principii. “Un principiu este acesta: responsabilizarea comunității respective în toate privințele”, a spus Mircea Diaconu.

Primarul orașului Târgu Neamț, Daniel Harpa, a salutat prezența la eveniment a europarlamentarului și i-a mulțumit pentru sprijinul oferit în vederea identificării de surse de finanțare a proiectelor culturale și pentru facilitarea transferului de informații către participanții la conferință. Harpa a amintit că, în decembrie 2014, un reprezentant al orașului Târgu Neamț a participat, cu ajutorul lui Mircea Diaconu, la activități de informare și schimb de experiență desfășurate la Bruxelles.

Dezbaterile din cadrul conferinței au fost moderate de Mircea Diaconu, care a solicitat ca, în spiritul transparenței caracteristice Parlamentului European, publicului să i se ofere posibilitatea de a adresa întrebări și de a face comentarii, astfel încât organizatorii au pus la dispoziție două microfoane mobile.

Conferința găzduită de Casa Culturii Ion Creangă a orașului Târgu Neamț este organizată de Primăria și Consiliul Local Târgu Neamț, în parteneriat cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România, organizație în care sunt reprezentate 14 consilii județene și 32 de orașe istorice. La eveniment participă peste 100 de specialiști în domeniu din toată țara, conferința fiind parte integrantă a festivalului de artă medievală de la Cetatea Neamțului, MedievArtFest 2015, care are loc în aceste zile.