Mircea Diaconu facilitează accesul sectorului cultural românesc la oportunități europene de dezvoltare și finanțare

21 Apr 2016

Europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, a asigurat participarea unui număr de 13 operatori culturali din România, inițiatori și organizatori de proiecte culturale sau reprezentanți ai unor muzee și instituții de teatru, la Forumul Cultural European, care s-a desfășurat la Bruxelles, în perioada 19-20 aprilie.

Organizat de Comisia Europeană din doi în doi ani pentru a reuni actori-cheie ai sectorului cultural din Uniunea Europeană, forumul a avut ca obiective dezvoltarea cooperării între factorii implicați în acest domeniu, informarea acestora în privința implementării agendei europene pentru cultură, precum și încurajarea dezbaterii pe teme privind politicile culturale ale UE.

Am detectat o anume lipsă de coeziune și informare între ceea ce se intamplă la Bruxelles și ceea ce ajunge în tară. Dar asta e și vina, neputința și delăsarea celor de acasă, atât a celor care administrează, cât și a celor care au diverse nevoi de sprijin. Trebuie să vă zbateți în continuare, să cereți ajutor și vă puteți baza, în aces sens, pe mine. Unul dintre motivele principale pentru care mă aflu aici, la Parlamentul European, este tocmai acela de a facilita accesul sectorului cultural românesc la toate posibilitătile de dezvoltare și finanțare oferite prin politicile culturale europene,

le-a transmis Mircea Diaconu românilor care au participat la forum.

Dr. Florin Cintic, director la Arhivele Naționale din Iași, a folosit această oportunitate pentru stabilirea unui dialog cu omologi europeni care să deschidă linii de cooperare în domeniul patrimoniului și al arhivelor. “Am propus ca în anul 2018, an dedicat patrimoniului în întreaga Europă, să deschidem o linie de finanțare și pentru arhive, ca păstrătoare a memoriei instituționale românești în context european, dar, în egală măsură, ca depozitară a celor trei tipuri existente de patrimoniu: material. imaterial și digital.”

”Mă bucur că am avut ocazia să particip la un eveniment cultural european de o asemenea amploare și îi mulțumesc domnului Mircea Diaconu pentru invitație și ospitalitate. E important pentru noi, românii, să pătrundem în centrul vieții culturale europene, să înțelegem mecanismele instituțiilor europene, să ne facem contactele potrivite și să obținem finanțările de care avem atâta nevoie pentru activitatea la instituțiile culturale la care lucrăm,” a mărturisit Geanina Fedeleș, coordonator de proiecte pentru dezvoltarea Cetății Neamțului și consilier la Primăria Târgu Neamț.

“Pe scurt, o sansă de a face auzită și vocea Estului Europei în dezbaterile privitoare la politicile europene din domeniu, o inițiativă binevenită care a adus la Bruxelles, grație implicării domnului Mircea Diaconu, manageri culturali români, cu diverse specialități, din diverse generații, care au fost capabili să rezoneze activ la dezbaterile și la profesionalismul specialiștilor din întreaga Europă. Un succes care își va arăta roadele în viitor, nu am nicio indoială,” a adăugat dr. Florin Cîntic, șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Iași.

În luna decembrie 2014, un alt grup de operatori culturali din România a participat, la invitația lui Mircea Diaconu, la o sesiune de informare despre fondurile europene care pot fi accesate pe proiecte din domeniul patrimoniului cultural.