Mircea Diaconu: Patrimoniul și cultura ar trebui să fie mai bine poziționate pe agenda politică europeană

21 Mar 2018

“Patrimoniul și cultura trebuie, pe de o parte, să fie cât mai bine poziționate pe agenda politicii europene, iar pe de altă parte bugetul alocat generației următoare de programe ale sectorului cultural să beneficieze de o creștere pe măsură”, a menționat Mircea Diaconu în cadrul Conferinței la nivel înalt referitoare la programul Orizont 2020, care a avut loc marți, 20 martie, la Muzeul Regal de Istorie și Artă, din Bruxelles.

Europarlamentarul, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură a forului legislativ european, a arătat, totodată, că la finele anului în curs vor trebui efectuate evaluările necesare cu privire la Anul European al Patrimoniului Cultural, iar concluziile și recomandările făcute de colegii din statele membre ale UE, de experți și de toate părțile interesate vor trebui să fie respectate de factorii decidenți.

 
 

imagine_MD

Conferința mi-a oferit prilejul de arăta din nou că patrimoniul și cultura trebuie să fie cât mai bine poziționate pe agenda politicii europene, iar bugetul alocat generației următoare de programe ale sectorului cultural să beneficieze de o creștere pe măsură. Nu mai puțin importantă rămâne și nevoia de simplificare a alocării fondurilor pentru programele europene destinate culturii și patrimoniului.

Mircea Diaconu

 
 

Organizat de Comisia Europeană în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, evenimentul și-a propus să aducă în atenție principalele obiective ale politicii europene de cercetare și inovare în sprijinul patrimoniului cultural după anul 2020. Pe parcursul conferinței au avut loc dezbateri pe teme cum sunt politicile actuale și viitoare în domeniul patrimoniului cultural și inovării, precum și prezentări ale unor proiecte de cercetare, parteneriate și exemple de bune practici în sfera patrimoniului cultural în epoca digitală.

Conform unui Eurobaromentru din 2017, opt din zece cetățeni europeni consideră că patrimoniul cultural este important atât pentru ei personal, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblu, între altele și pentru motivul că acest domeniu și activitățile conexe creează un important număr de locuri de muncă. Aceeași cercetare sociologică evidențiază faptul că aproape trei sferturi dintre respondenți declară că autoritățile publice ar trebui să aloce mai multe resurse patrimoniului cultural european.