Mircea Diaconu pledează pentru onorabilitatea tuturor profesiilor în Europa

19 Jan 2015

 

 

Prioritățile președinției letone a Uniunii Europene, în domeniile culturii și educației, au făcut obiectul unei dezbateri a Comisiei CULT care a avut loc, în debutul acestei săptămâni, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Miniștrii de profil ai Letoniei au subliniat că vor avea în atenție stimularea dezvoltării culturii și industriilor creative, ca motoare ale creșterii economice a Europei, promovarea schimburilor culturale, precum și consolidarea rolului educației, ca bază a coexistenței pașnice, în furnizarea competențelor profesionale potrivit nevoilor pieței muncii, în conformitate cu Agenda 2020.

Vicepreședintele Comisiei CULT, europarlamentarul Mircea Diaconu, a reiterat solicitarea sa, adresată în urmă cu șase luni, privind realizarea unui acord între educație și cerințele pieței muncii, îndemnând la aplicarea concluziilor studiului privind educația duală, recent prezentat eurodeputaților membri ai Comisiei, astfel obținându-se onorabilitatea tuturor profesiilor pentru care tinerii s-au instruit pe băncile școlii.

imagine_MD

Exact acum șase luni, în Președinția Italiană, părea că vrem aceleași lucruri cu toții, și doamna ministru al educației din Guvernul Italian, și noi, de aici, din sală. Atunci încercam să explic ce înseamnă fericirea sau nefericirea, a propos de un tânăr care pătrunde în viață. În sensul că întotdeauna cred că nefericirea și neîmplinirea este raportul, nefericit, la rândul lui, între ceea ce vrei să faci în viață și ceea ce faci în viață. Un tânăr care se apropie de viață bate la porțile școlii, apar visurile, apar promisiunile, pe care sistemul de învățământ, familia, societatea i le oferă. La finalul acestui exercițiu se întâlnește cu viața reală, care întotdeauna e altfel. E mai dură.

Din păcate, asistăm, cel puțin în țara mea, și cred că nu numai acolo, la un fel de competiție între universități, pe studenți, pe cât mai mulți studenți. O ofertă, o chemare. Această chemare, dacă vreți, este ușor veninoasă, în final, pentru că cei mai mulți dintre tinerii din Europa, care nu au de lucru, au diplome în mână, câteodată și două, trei diplome universitare. Și sunt someri.

Aici, în Comisia noastră, a fost prezentat un excepțional studiu despre educația duală. Am așteptat să fie tradus și în limba mea, ca să mă duc cu el în mână la ministerele din țara mea, la Parlamentul din țara mea… Pur și simplu, mi-ar plăcea tare mult ca acest studiu să conteze. E o sugestie, nu e o întrebare. Să conteze acest studiu, care pornește de la două exemple de bune practici, în sensul sistemului de educație german și sistemului finlandez. Și atunci diferența dintre ceea ce vrei în viață și ceea ce obții în viață va fi rețeta fericirii într-o Europă normală, în care școala își asumă, conform acelui studiu, realitatea economică, piața muncii, societatea, și izbuteste să dea onorabilitate fiecărei profesii. Pentru că, din păcate, există în orice societate acest gen de mentalitate, periculoasă zic eu, după care unele profesii sunt onorabile, altele nu sunt onorabile. Cine poate da onorabilitate tuturor profesiilor este educația, școala. E nevoie de lucrul ăsta.

Vă mulțumesc foarte mult și sper că peste șase luni să arate altfel lucrurile.

Mircea Diaconu