Mircea Diaconu propune ca și parlamentarii români să se pronunțe prin vot cu privire la filmele din finala Premiului LUX

2 Dec 2014

Eurodeputatul Mircea Diaconu propune preluarea de către forurile legislative din statele membre ale Uniunii Europene a ideii votării de către parlamentari a filmelor selecţionate în finala Premiului LUX. “Poveştile fiecărei ţări trebuiesc cunoscute, este un lucru foarte important, ca principiu de bază al cunoaşterii între noi, între culturile noastre, şi ca principiu al unităţii europene”, a spus Mircea Diaconu, care va cere rețelelor de difuzare din România să preia filmul câștigător al ediției din acest an a premiului.

Premiul LUX (în limba latină lux înseamnă lumină) pentru realizări cinematografice deosebite a fost instituit de Parlamentul European în urmă cu șapte ani, ca instrument educațional pentru publicul larg, menit să atragă atenția și să stimuleze dezbaterile cu privire la probleme de actualitate ale politicilor Uniunii Europene. Un juriu constituit din profesioniști ai cinematografiei nominalizează pentru finală trei filme, care primesc apoi voturile eurodeputaților. Pentru ediția din acest an a premiului vizionarea și votul au loc în aceste zile, până pe data de 16 decembrie, câștigătorul urmând a fi anunțat miercuri, 17 decembrie, de președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în cadrul sesiunii plenare care va avea loc la Strasbourg.

Cele trei filme ajunse în finală în acest an sunt:

– „Bande de filles” (Gașca de fete), realizat de Céline Sciamma (Franța), în care se spune povestea unei fete care începe o viață nouă, își schimbă numele și stilul de a se îmbrăca și renunță la școală pentru a fi acceptată într-o gașcă, sperând că astfel va avea mai multă libertate.

– „Ida”, de Paweł Pawlikowski (Polonia/Danemarca), este povestea unei fete orfane crescută la o mânăstire, care, înainte de a jura credință bisericii descoperă că a fost născută într-o familie de evrei și pornește, împreună cu vărul ei, într-o călătorie lungă pentru a afla mai multe despre familia sa.

– „Class Enemy” (Dușmanul clasei)de Rok Biček (Slovenia), prezintă relațiile dintre elevii unei clase de școală slovenă și noul profesor de limba germană, relații care devin foarte tensionate, acest lucru datorându-se în bună măsură modului diferit în care părțile privesc viața.

În toate țările membre ale Uniunii Europene se vor organiza vizionări ale acestor filme, fiind asigurate subtitrări. La București, filmele vor fi prezentate la Cinematograful Studio (Strada Mendeleev nr. 28-30, sector 1), conform următorului program:

– 7 decembrie (duminică), ora 18:00 – „Bande de filles”;

– 7 decembrie, ora 20.30 – „Ida”;

– 8 decembrie (luni), ora 20:00 – „Class Enemy”.

Proiecția este organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, iar intrarea este liberă.

Publicul european va avea posibilitatea de a vota filmul preferat, care dacă va întruni cel mai mare număr de voturi, va primi o mențiune specială. Preferințele iubitorilor de film se vor centraliza pe pagina de internet a Premiului Lux (www.luxprize.eu) sau pe pagina de Facebook, rezultatele urmând a fi anunțate în cadrul ediției din 2015 a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary.