Mircea Diaconu – raportor pe probleme privind patrimoniul cultural

7 Sep 2014

Europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei CULT, a fost desemnat ca raportor din partea Parlamentului European pe tema “Elaborarea unei strategii integrate a patrimoniului cultural pentru Europa”. Reformarea întregii politici europene în domeniul patrimoniului cultural a devenit de actualitate pentru Parlamentul European după ce, în luna mai a acestui an, Consiliul European a formulat o serie de recomandări pe această temă, iar în iulie Comisia Europeană a publicat o comunicare ale căror concluzii converg către necesitatea relansării sectorului patrimonial.

Dar cum se încadrează rezultatul muncii raportorului în procesul legislativ? De la nivelul Comisiei Europene se lansează o inițiativă legislativă care, în funcție de conținutul acesteia, este repartizată acelei Comisii parlamentare care gestionează domeniul respectiv. Unul dintre membrii comisiei este apoi desemnat ca “raportor”, rolul său fiind, din acel moment, de negociator principal al Parlamentului European pe dosarul în cauză.

Pe parcursul elaborării raportului, deputatul analizează proiectul, se consultă cu specialiști în domeniu și cu reprezentanți ai categoriilor socio-profesionale care pot fi afectate de modificările propuse, discută cu alți membri ai comisiei parlamentare și recomandă traseul de urmat pe parcursul procesului legislativ. Raportul astfel redactat este prezentat, dezbătut și votat apoi în cadrul Comisiei parlamentare competente și apoi este introdus pe ordinea de zi a sesiunii plenare a Parlamentului European.

În vederea pregătirii raportului pe tema strategiei integrate a patrimoniului cultural pentru Europa, care va avea denumirea “Raportul Diaconu”, eurodeputatul Mircea Diaconu va avea consultări cu specialiști din instituțiile europene, cu ministere ale culturii din state membre ale Uniunii Europene și cu reprezentanți ai operatorilor culturali.