Mircea Diaconu răspunde cu bucurie la întrebările despre viață ale tinerilor din Strasbourg

21 Jan 2016

“Asociația Studenților de la Strasbourg și ICR Bruxelles m-au invitat la proiecția unui film al meu. Dincolo de film și de proiecție, a fost o încântare care, s-a terminat după miezul nopții și încă mai continua și în stradă, ca în cazul femeilor ieșite din pușcarie”, a spus Mircea Diaconu după întâlnirea cu membrii Asociației Studenților Români din Strasbourg (ADERS) participanți la prezentarea filmului Doar cu buletinul la Paris, eveniment care a avut loc marți, 19 ianuarie, la cinematograful Odyssee, în cadrul Săptămânilor filmului românesc la Strasbourg.

imagine_MD

Atâtea întrebări mi-au pus încât am făcut în final ca Șeherezada. Nu se mai putea. Am spus: restul data viitoare – o dată viitoare care se va repeta, cred, cam o dată pe lună. Le-am promis că o să le povestesc despre viață. Așa au vrut ei, asta i-a interesat în cel mai înalt grad. Ce provocare, ce bucurie să mă întrebe cineva, mai ales tinerii, cum e viața! O să le povestesc ce am înțeles eu din ea, exact așa cum o fac pentru copiii mei.

Mircea Diaconu

 
 

Programul Săptămânilor filmului românesc la Strasbourg (13 ianuarie – 16 februarie 2016) cuprinde șase filme din România și din Republica Moldova, inclusiv două lungmetraje ale regizorului Șerban Marinescu, realizate la un interval de peste douăzeci de ani: Cel mai iubit dintre pămanteni, respectiv Doar cu buletinul la Paris.

Doar cu buletinul la Paris este o satiră la adresa societătii românești avându-i ca protagoniști pe actorii Mircea Diaconu, Dorel Vișan, Răzvan Vasilescu și Florin Zamfirescu.

“Mi s-a întâmplat foarte rar să joc într-un film și când îl văd întreg, să mi se pară altfel… adică făcându-l, îmi părea o poveste hazlie din Berceni, iar când am văzut filmul întreg la premieră mi s-a părut o poveste tragicomică a unei Românii eșuate fără vină”, a declarat pentru ICR Bruxelles Mircea Diaconu cu prilejul prezentării filmului la Bruxelles, în septembrie 2015.

imagine_RobertAdam

Săptămânile filmului românesc la Strasbourg reprezintă un proiect de continuitate al ICR Bruxelles, iar cinema Odyssée, cu istoria sa centenară, constituie un cadru ideal. Participarea actorului Mircea Diaconu a fost un punct de atracție pentru publicul local, care are ocazia de a descoperi timp de o lună filme din România și Republica Moldova.

Robert Adam, Directorul Institutului Cultural Român Bruxelles