Mircea Diaconu (RO/ALDE) conduce o delegație oficială a Parlamentului European în Spania pentru a evalua situația patrimoniului cultural din mediul rural

16 Mar 2015

O delegație a Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European (CULT) vizitează orașele spaniole Albarracín și Teruel în perioada 17-19 martie 2015 în scopul evaluării situației patrimoniului cultural din mediul rural și identificării de activități și programe prin care patrimoniul cultural poate să contribuie la dezvoltarea regională. Delegația este condusă de eurodeputatul român Mircea Diaconu (RO/ALDE) și este alcătuită din nouă eurodeputați, consilieri politici, funcționari din secretariatului comisiei CULT, interpreți și personal tehnic.

Pe parcursul celor trei zile, eurodeputații vor participa la întâlniri cu autoritățile locale, regionale și naționale, dar și cu experți din domeniul patrimoniului cultural. În după-amiaza zilei de marți și dimineața zilei de miercuri, vizita se va desfășura în Albarracín, oraș declarat monument național al Spaniei în 1961 datorită patrimoniului său medieval remarcabil, foarte bine conservat în ciuda condițiilor dificile de mediu din zonă. La Albarracín, membri delegației se vor întâlni cu președintele Parlamentului provinciei Aragón, Jose Angel Biel Rivera, cu primarul localității Albarracín, Francisco Marti, și cu directorul executiv al Fundației Santa Maria din Albarracín, Antonio Jiménez. Miercuri după-amiază, delegația se va deplasa în capitala provinciei, Teruel, unde eurodeputații se vor întâlni cu premierul guvernului aragonez, Luisa Fernanda Rudi, președintele provinciei, Carmen Pobo Sanchez și cu primarul orașului, Manuel Blasco Marques.

Vizita are loc într-un moment în care Comisia pentru Cultură și Educație a Parlamentului European dezbate raportul “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, elaborat de Mircea Diaconu. Raportul Diaconu propune o nouă strategie europeană pentru conservarea și valorificarea patrimoniului cultural european precum și o serie de măsuri concrete care încearcă să răspundă la principalele probleme ale sectorului patrimonial.