Mircea Diaconu: Roșia Montană este problema întregii Românii

10 May 2016

Dezvoltarea durabilă a zonei Roșia Montană a fost tema întâlnirii eurodeputatului Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, cu reprezentanți ai societății civile, ai mass-media și ai autorităților locale din zonele miniere ale Munților Apuseni, eveniment care a avut loc vineri, 6 mai 2016, la Bistra, județul Alba.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate câteva posibilități existente la nivelul Uniunii Europene pentru valorificarea economică a patrimoniului cultural din regiune, atât prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), cât  și în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).


 

imagine_MD

Am decis să ne întâlnim la Bistra tocmai pentru a sublinia importanța unei abordări integrate, regionale, a acestei problematici. Potențialul economic al patrimoniului cultural de la Roșia Montană trebuie să se constituie într-un motor de dezvoltare pentru întreaga regiune, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în zonele miniere Las Medulas, din Spania, sau Corwall, din Marea Britanie.

Mircea Diaconu


 

În cadrul întâlnirii au fost prezentate câteva posibilități existente la nivelul Uniunii Europene pentru valorificarea economică a patrimoniului cultural din regiune, atât prin intermediul Programului Operațional Regional (POR), cât  și în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

Eurodeputatul a prezentat și câteva oportunități europene de dezvoltare pe termen lung, cum ar fi programul Europa Creativă, care are ca scop salvgardarea și promovarea diversității culturale și lingvistice, și programul Itinerariile Culturale Europene, care oferă perspective de dezvoltare a turismului în regiuni mai puțin cunoscute. „Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește nimic”, a evocat Mircea Diaconu o replică dintr-un cunoscut film românesc, insistând asupra necesității dezvoltării unui brand european pentru această regiune. 

Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu stagnarea economică din zonă, considerând totodată lipsa de unitate a societății ca fiind o problemă foarte importantă. „Cred că atitudinea domnului Diaconu este de apreciat, pentru că a vrut să aducă din nou în atenția publicului interesul pentru Roșia Montană,” a menționat Florin Cazacu.

“În chimie există elemente care dacă sunt combinate nu dau nicio reacție, decât dacă introduci un al treilea element. Așa văd eu inițiativa domnului Diaconu în această ecuație, ca pe cel de-al treilea element,” a declarat Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

La dezbatere au mai participat Vasile Lombrea, primarul localității Sălciua, și reprezentanți ai organizației Alburnus Maior.


 

 

Întâlnirea de la Bistra a fost o continuare a seminarului internațional „Roșia Montană: O poveste fără sfârșit”, care a avut loc la Bruxelles pe 17 martie 2016, activitate la care au participat înalți oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanți ai autorităților naționale, ai organizației pan-europene Europa Nostra, ai asociației Alburnus Maior, precum și ai Institutului Băncii Europene de Investiții. În cadrul seminarului s-a discutat despre transformarea Roșiei Montane într-un motor de dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune, în baza unor exemple de bune practici din Marea Britanie, Slovenia și Spania, unde situri miniere au fost reconvertite cu succes în puncte de interes patrimonial.

 

 Broșura przentată în cadrul evenimentului poate fi consultată aici