Mircea Diaconu și Comisarul european pentru cultură – întrevedere decisivă pentru salvarea și promovarea patrimoniului cultural european

7 Mar 2016

Eurodeputatul independent Mircea Diaconu și Tibor Navracsics au discutat, la sfârșitul săptămanii trecute, despre acțiunile și măsurile concrete care pot fi luate de către Comisia Europeană pentru promovarea și protejarea patrimoniului cultural european.

Comisarul de resort și-a manifestat îngrijorarea față de problemele raportate pe șantierele de restaurare a patrimoniului cultural derulate din fonduri europene.

În calitatea sa de raportor pe tema patrimoniului cultural, Mircea Diaconu a cerut de asemenea Comisiei Europene să desemneze anul 2018 ca An European al patrimoniului cultural și să creeze un portal unic, ușor accesibil, cu toate informațiile despre programele și fondurile europene disponibile pentru valorificarea și conservarea patrimoniului cultural.


imagine_MD

M-am bucurat să constat că domnul Navracsics este de aceeași părere cu mine în legătură cu necesitatea unui control de calitate mai riguros al proiectelor care finantează restaurări de patrimoniu. În ultimul an, am primit din România o mulțime de sesizări care prezentau cazuri flagrante de distrugere, scandalul restaurării bisericilor fortificate fiind de notorietate.

Aceste lucrări de mântuială trebuie să se oprească acum și în nici un caz să se repete în ciclul financiar 2014-2020, când își asteaptă rândul la finanțare o serie întreagă de perle ale patrimoniului românesc. Fac un apel și pe această cale către autoritățile de la București să se coordoneze și să fie mult mai responsabile în acordarea avizelor pentru aceste proiecte.

Mircea Diaconu

 
 

Mai mult decât atât, Mircea Diaconu i-a solicitat Comisarului Navracsics ridicarea pragului de 5 milioane de euro fixat pentru proiectele de restaurare finanțate din fondurile structurale, precum și punerea în aplicare a unor modele de guvernanță participativă care să permită comunităților locale să fie mai implicate în gestiunea siturilor de patrimoniu.

De altfel, toate aceste solicitări au fost formulate în Raportul Diaconu -„Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”- adoptat de către Parlamentul European cu o majoritate covârșitoare în septembrie 2015. Documentul semnalează Comisiei Europene importanța promovării și conservării patrimoniului european și necesitatea transformării culturii în prioritate politică a Comisiei Juncker.

„Patrimoniul cultural este un element de bază al identității noastre care trebuie inclus în agenda politică a Uniunii Europene mai ales în contextul actualei crize umanitare dar și culturale prin care trece Europa, o criză de identitate și de valori ”, a declarat eurodeputatul la finalul  întrevederii de la Bruxelles.