Mircea Diaconu solicită Comisiei Europene clarificări cu privire la programul Europa Creativă

19 Jan 2016

Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, solicită Comisiei Europene informații suplimentare despre punerea în aplicare a “Mecanismului de garantare pentru sectoarele culturale și creative”, facilitate financiară aferentă programului Europa Creativă. Acest instrument nou înființat, care urmează să fie lansat în prima parte a anului 2016, a fost gândit ca o măsură de sprijin pentru sectorul cultural și creativ, devenit vulnerabil în contextul crizei economice din ultimii ani.

Mecanismul are o alocare de 121 de milioane de euro pentru perioada 2016-2020, reprezentând fonduri pentru acordarea de garanții băncilor sau altor intermediari financiari care acordă împrumuturi liber-profesioniștilor, antreprenorilor și întreprinderilor din aceste sectoare.

Regulamentul Uniunii Europene privind instituirea programului Europa Creativă (nr. 1295/2013) prevede, la articolul 22, că “intermediarii financiari selectați ar trebui să acționeze în favoarea proiectelor culturale și creative pentru a-și asigura un portofoliu de împrumuturi echilibrat în termeni de acoperire geografică și reprezentare a sectoarelor”.
   Din informațiile disponibile până în acest moment reiese că este posibil ca nu toate țările să beneficieze de această facilitate financiară. “Toate indiciile pe care le am în clipa de față mă fac să concluzionez că România nu va beneficia de acest instrument. Deși programul Europa Creativă este destinat tuturor statelor membre, se pare că operatorii culturali români NU vor putea accesa în mod direct mecanismul de garantare”, a declarat Mircea Diaconu. “Nu mi se pare corect să fie așa, drept pentru care am cerut oficial Comisiei Europene lămuriri despre felul în care plănuiește să pună în aplicare acest program”, a adăugat europarlamentarul.

Totodată, Mircea Diaconu dorește să tragă un semnal de alarmă către autoritățile de la București și le cere să lupte, alături de el, pentru acest program:

M-am săturat ca țara noastră să tot piardă oportunități! Nu avem destule fonduri la bugetul de stat pentru a acoperi toate nevoile sectorului cultural, așadar consider că nu ne putem permite luxul de a rata încă o sursă de finanțare europeană pentru cultura din România.

Conform procedurii parlamentare, Comisia Europeană ar trebui să îi răspundă oficial eurodeputatului în maximum o lună.