Mircea Diaconu: Sportul, parte a moștenirii culturale europene, datorită calității de a transcende frontierele lingvistice, politice, geografice

18 Feb 2016

„Nu există sport și sport pentru persoane cu handicap; sportul trebuie să devină un domeniu inclusiv și indivizibil al culturii europene, fiind unul dintre cele mai importante elemente unificatoare de care avem nevoie în Europa, poate acum mai mult ca niciodată”, a declarat eurodeputatul Mircea Diaconu în urma conferinței „Sport și Dizabilitate”, organizată la inițiativa sa miercuri, 17 februarie 2016, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

La conferință au participat echipa națională paralimpică pentru sporturile de iarnă a României, reprezentanți ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai autorităților naționale din diferite State Membre UE, scopurile principale ale manifestării fiind readucerea sportului în prim planul sferei culturale și politice europene,discutarea situației actuale în domeniu și identificarea de soluții pentru asigurarea accesului egal la sport în Uniunea Europeană și evitarea discriminării.

 

imagine_MD

 Am adus laolaltă sportivi, experți din instituțiile europene și reprezentanți în domeniu din statele membre tocmai pentru a micșora această prăpastie care există între politicile UE și realitatea dureroasă a lipsei de implementare a acestora.

Sportul face parte din moștenirea culturală europeană datorită calității sale extraordinare de a transcende aproape toate frontierele: lingvistice, politice, geografice. Zic aproape toate pentru că rămân barierele socio-economice. Și din păcate acestea sunt mult mai prezente în cazul persoanelor cu handicap, care practică sau doresc să practice un sport.

Oriunde te afli în lume poți să spui Nadia Comăneci și oamenii înțeleg de unde vii, chiar dacă nu știu prea multe despre România. Să dea Dumnezeu ca în viitor să putem spune Ionel Lungu, Laura Văleanu sau Mihăiță Papară și oamenii să știe că suntem români. Și aceștia sunt doar câțiva dintre sportivii noștri talentați, oameni cu povești de viață extraordinare, dar care trebuie susținuți și promovați în primul rând pentru talentul și munca lor.

Mircea Diaconu

 

De la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în anul 2009, UE s-a angajat să promoveze principiul „sportul pentru toți” atât prin susținerea egalității de șanse, cât și prin facilitarea și finanțarea unor proiecte în domeniu. Sportul constituie un element important în realizarea obiectivelor strategiei „Europa 2020″, contribuind la incluziunea socială, creșterea ocupării forței de muncă și bineînțeles îmbunătățirea sănătății fizice și mentale. Cu toate acestea, în momentul de față strategia UE în domeniul sportului nu dispune de măsuri și obiective clare iar implementarea acestei strategii diferă mult de la un stat la altul.

Sally Wood-Lamont, președinta Comitetului Paralimpic Român, a atras atenția asupra faptului că în pofida progreselor semnificative înregistrate în ultimii 20 de ani, România se clasează pe ultimul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește finanțarea de stat pentru mișcările paralimpice. România are un buget de 100.000 de euro pe an, în vreme ce Croația alocă un milion de euro. Cu toate acestea, echipa noastră paralimpica a obținut două medalii și un record mondial la Jocurile Olimpice de la Londra din anul 2012.
Între participanții la eveniment s-au mai aflat Anne d’Ieteren, președintele Comitetului Paralimpic Belgian, Matthias Gütt, președintele organizației pan-europene “Sports and Citizenship”, Jaco du Plessis, președintele “Theranova”, eurodeputatul Marc Tarabella, care este președinte al Intergrupului pentru Sport din Parlamentul European și Marije Baart de la Faille-Deutekom, profesor de sport la Universitatea Inholland din Amsterdam.


 

 
[/vc_column]