Mircea Diaconu susține drepturile pacienților bolnavi de cancer

14 Oct 2015

Mircea Diaconu a semnat marți, 13 octombrie, Declarația Scrisă nr 30/2015 referitoare la drepturile pacienților bolnavi de cancer. Prin acest document Consiliul și Comisia Europeană sunt invitate să realizeze cercetări de piață pentru a avea o imagine mai clară asupra amplorii lipsurilor de medicamente pentru tratamentul cancerului, să colecteze și să facă publice date referitoare la deficitele în materie de aprovizionare cu medicamente, să consolideze cooperarea între organele responsabile cu realizarea evaluărilor tehnologiilor medicale ale statelor membre și să efectueze cercetări în vederea elaborării unei evaluări de referință a tehnologiilor medicale la nivel european.

Declarația a fost elaborată ca urmare a întârzierilor înregistrate în cadrul procedurii de rambursare a costurilor cu medicamentele la nivel național și lipsei unor medicamente esențiale pentru salvarea de vieți, fenomene care fac ca sănătatea cetățenilor europeni care suferă de cancer să se deterioreze în continuu.

Urmare a semnalărilor cu privire la mai multe cazuri în care tratamentul prin chimioterapie a fost întrerupt sau amânat datorită lipsei medicamentelor, Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) a solicitat Uniunii Europene să acționeze imediat pentru a înțelege cauza lipsei de medicamente pe piață, a identifica soluții de rezolvare a aceastei probleme și pentru a creea un singur sistem european de evaluare a beneficiilor tratamentelor inovatoare, reducând astfel termenele de acces la noile terapii.

Conform asociației românești Dăruiește Viață, care face parte din ECPC, rata de supraviețuire a bolnavului de cancer în România este de 50%, mult sub media europeană de 80%.

Regulamentul de procedură al Parlamentului European prevede că în cazul în care declarația va fi semnată de majoritatea eurodeputaților, aceasta se va publică în procesul-verbal împreună cu numele semnatarilor și se va transmite destinatarilor, fără ca prin aceasta să se angajeze Parlamentul.