Mircea Diaconu va continua, la nivelul Comisiei Europene, demersurile pentru revizuirea viitorului Regulament privind politica de coeziune

18 Apr 2018

Mircea Diaconu și-a exprimat astăzi nemulțumirea în legătură cu faptul că o serie de măsuri pe care le-a propus în calitate de raportor pentru avizul Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) nu au fost incluse în rezoluția adoptată de plenul Parlamentului European cu privire la cel de-al 7-lea raport al Comisiei Europene, document care a fost elaborat de Comisia pentru Dezvoltare Regională și în care se subliniază totuși potențialul unor mai mari investiții în cultură, educație și patrimoniu.

Mircea Diaconu solicitase sprijinul colegilor săi eurodeputați în înaintarea unor recomandări către Comisia Europeană nu numai pentru actuala, ci și pentru viitoarea politică de coeziune, aferentă ciclului 2021-2028. În linii mari, europarlamentarul ceruse includerea culturii, educației și patrimoniului între obiectivele prioritare și strategice pentru următoarea perioadă de programare, luându-se în considerare recomandările emise în timpul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, precum și rezultatele ce se vor înregistra până la finalul acestui an.

Măsurile propuse aveau potențialul de a îmbunătăți substanțial sectorul cultural, dar și de a stimula mediul economic european. Acestea vizau, între altele, includerea indicatorilor de calitate pentru investițiile din sfera patrimoniului, posibilitatea utilizării integrate a fondurilor ESI (Fonduri structurale și de investiții europene) și FEIS (Fondul european pentru investiții strategice) în proiectele din domeniile cultural, audiovizual și creativ, precum și includerea în politica de coeziune a ONG-urilor.

Mircea Diaconu a menționat că deși multe dintre cerințele sale și ale colegilor săi de la CULT nu au fost în luate în considerare de Comisia pentru Dezvoltare Regională din forul legislativ, el va continua, de data aceasta la nivelul Comisiei Europene, demersurile pentru o revizuire adecvată a viitorului Regulament privind politica de coeziune.

 

imagine_MD

Din păcate, nu numai la București tindem să punem cultura la naftalină și să o scoatem doar la aniversări, ci și la Bruxelles… Prea puține dintre recomandările făcute de Comisia pentru Cultură și Educație cu privire la viitorul politicii de coeziune au fost luate în considerare.

Cultura, cu tot ce ține de ea, nu constituie doar fundația proiectului european, ci și o importantă resursă financiară pentru Europa, în general, și pentru România, în special. Poate aceste demersuri vor fi asumate chiar de către Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene… Cultura, patrimoniul natural, cultural sunt printre cele mai importante, dacă nu chiar cea mai importantă resursă a noastră. Avem o oportunitate în 2019 să ne poziționăm ca principali promotori ai acestui subiect.

Mircea Diaconu