Ne permitem oare luxul de a rata încă o sursă de finanțare europeană?

27 Jun 2016

“Dacă în statistici stăm perfect în ceea ce privește dezvoltarea programului Europa Creativă în România, realitatea din teren e alta,” a declarat eurodeputatul Mircea Diaconu în cadrul dezbaterii intitulate „Programul Europa Creativă al Uniunii Europene – Oportunităti de finanțare a sectoarelor culturale și creative”, care a avut loc la București, vineri, 24 iunie, în organizarea Biroului de Informare al Parlamentului European și a Biroului Europa Creativă România, din cadrul Ministerului Culturii.

În calitate de Vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură din Parlamentul European, Mircea Diaconu a atras atenția asupra dificultății accesării de fonduri prin intermediul programului Europa Creativă, care reprezintă o importantă sursă de finanțare pentru sectoarele culturale și creative ale căror nevoi nu pot fi acoperite în întregime din bugetul de stat.

„Bugetele sunt ceva complicat de făcut, România primind foarte puțin. Așteptăm și o clarificare privind punerea în aplicare a mecanismului de garantare pentru sectoarele culturale și creative”, a subliniat europarlamentarul. Facilitate financiară nou înființată, aferentă programului Europa Creativă, mecanismul de garantare a fost gândit tocmai ca o măsură de sprijin pentru domeniul culturii, devenit vulnerabil în contextul crizei economice din ultimii ani.

Deși programul Europa Creativă este destinat tuturor statelor membre ale UE, se pare că operatorii culturali români nu vor putea accesa în mod direct mecanismul de garantare. „Nu mi se pare corect să fie așa, drept pentru care am cerut oficial Comisiei Europene lămuriri despre felul în care plănuiește să pună în aplicare acest program”, a adăugat europarlamentarul.

La dezbatere au participat Corina Șuteu, ministrul Culturii, Liviu Jicman, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, și Bogdan Ștefan Trimbaciu, director al Unității de Management al Proiectului, coordonator al Biroului Europa Creativă România.

 

 

imagine_MD

Din punctul meu de vedere, cel mai important, și poate și cel mai dificil lucru, rămâne organizarea, fie ea la nivel individual, de comunitate sau de țară, organizare fără de care nu se poate obține nimic. Pe 13-14 iulie, în Parlamentul European va avea loc o discuție preliminară cu privire la raportul, aflat în curs de elaborare, referitor la programul Europa Creativă, eu fiind unul dintre raportorii din umbră.

Mă bucură inițiativa organizării acestei dezbateri, tocmai pentru că o văd ca pe un început serios de organizare, în domeniul cultural, în România, în privința accesării fondurilor europene. Mai mult decât atât, mă aflu într-o poziție la Bruxelles care îmi permite să contribui la rezolvarea problemelor în acest sector, atâta timp cât le cunosc sau mi se aduc la cunoștință! Există instrumente pe care le pot folosi și vreau să le utilizez în beneficiul României, în domeniul culturii.

Mircea Diaconu

 


Înregistrarea dezbaterii poate fi vizionată aici