Ne vom bucura anul acesta de Premiul Lux?

7 Jul 2016

Cred că fiecare om sau naṭiune se pricepe cel mai bine la ceva. Iar în opinia mea, România se pricepe cel mai bine la cultură. Și tocmai pentru că toată lumea ar trebui să afle cât de bine ne pricepem la cultură, vreau să vă împărtășesc niște vești bune din lumea mea, a filmului.

După succesul înregistrat de țara noastră la Cannes, unde anul acesta au fost premiate două producții românești și două coproducții cu participare românească, m-am bucurat enorm să aflu că printre cele zece filme selectate oficial pentru Premiul Lux se află și filmul lui Cristi Puiu, Sieranevada, și Toni Erdmann, o coproducție Germania-Austria-România. Sieranevada este al patrulea film al lui Cristi Puiu și al patrulea care rulează la Cannes, prezentând povestea unui parastas românesc ortodox, într-un apartament de bloc din Capitală, un amalgam original de emoție și umor. Filmul “Toni Erdmann”, turnat în proporție de 85% în România și cu Ada Solomon ca producător executiv, surprinde povestea unui tată ce programează o vizită neașteptată fiicei sale, care lucrează în România, la București.

Premiul Lux a fost creat în 2007 ca simbol al angajamentului Parlamentului European pentru industria de film din Europa. Acest premiu nu înseamnă doar recunoașterea unora dintre cele mai bune filme europene, ci reprezintă și o oportunitate de a distribui filmele către o audiență largă în cele 28 de state membre.

Mai mult decât atât, filmele din cadrul Premiului Lux prezintă de cele mai multe ori subiecte contemporane, oferind astfel o oglindă a comunității europene, a convingerilor și îndoielilor care ne macină și, totodată, ne unește pe toți.

Din selecția oficială de zece filme, trei vor fi desemnate ca finaliste în cadrul “Zilelor Veneției” din septembrie, iar filmul câștigător va fi ales prin vot de deputații din Parlamentul European în cadrul întrunirii plenare din noiembrie de la Strasbourg. Vă invit să urmăriți aceste filme și îmi doresc ca Premiul Lux să fie al nostru anul acesta!

 

semnatura_jurnal