Negocieri importante la Bruxelles pentru 2018

9 Feb 2017

“Am încheiat cu succes negocierile inter-instituționale asupra raportului legislativ intitulat 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural, pe care l-am elaborat la sfârșitul anului trecut. Pentru mine, cea mai importantă victorie obținută este includerea Parlamentului European în toate aceste acțiuni care vor avea loc pe parcursul anului viitor, cele mai multe dintre acestea fiind destinate conservării și promovării moștenirii noastre culturale comune,” a declarat astăzi Mircea Diaconu în urma rundei finale de negocieri desfășurate între statele membre, Parlament și Comisia Europeană. Ca urmare a acestor discuții, va fi alocată suma de 8 milioane euro pentru organizarea, în 2017, și desfășurarea, în 2018, a Anului European al Patrimoniului, Mircea Diaconu reușind să obțină garanții că această inițiativă nu va avea un impact financiar negativ asupra altor programe europene din domeniul cultural.

 

„Nu cred că Uniunea Europeană ar fi putut sărbători mai frumos și mai potrivit 100 de ani de la sfârșitul Marelui Război. Până la urmă, am reușit să construim o Uniune politică și economică în baza culturii și istoriei noastre comune,” a adăugat Mircea Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, subliniind că succesul anului dedicat patrimoniului va reprezenta o chestiune de demnitate europeană.

 

imagine_MD

Având în vedere că autoritățile naționale vor fi direct implicate în stabilirea și implementarea programului de acțiune pentru 2018, sper ca țara noastră să vină cu propuneri serioase, de pe urma cărora să beneficieze în primul rând operatorii culturali români.

Mircea Diaconu

 

Dincolo de conceptul de sărbătoare jubilară, inițiativa Anului European al Patrimoniului are și un potențial real de dezvoltare a anumitor sectoare culturale și creative din Europa.Inițiativa Anilor Europeni a debutat în 1983 cu anul dedicat IMM-urilor și industriei meșteșugărești, de-a lungul timpului, „anii europeni” abordând teme specifice, cu scopul de a încuraja dezbaterile și dialogul la nivel național și european, dar și pentru a sprijini anumite cauze sau industrii de profil.

Raportul elaborat de Mircea Diaconu pe tema 2018, Anul European al Patrimoniului Cultural va fi supus în scurt timp votului în plenul Parlamentului European.

Desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural a avut loc ca urmare a adoptării de către forul legislativ, în septembrie 2015, a unui alt raport elaborat de Mircea Diaconu, document intitulat Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european.