Nori negri deasupra orașului antic Palmira

21 May 2015

In această dimineață, gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a ocupat situl arheologic Palmira din Siria. Aflat pe lista UNESCO a patrimoniului mondial, perimetrul orașului antic Palmira conține ruinele monumentale ale unuia dintre cele mai importante centre culturale din antichitate, care făcea legătura între imperiile europene și cele orientale.

“Asemenea acte de distrugere a patrimoniului cultural pot fi considerate drept crime împotriva umanității”, a declarat eurodeputatul independent Mircea Diaconu la aflarea veștii. Aflat la Strasbourg cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European, Diaconu amintește faptul că în ultimele luni grupările teroriste au multiplicat atacurile la adresa patrimoniului cultural, cum a fost de exemplu cazul orașului antic Nimrud sau masacrul turiștilor de la Muzeul Bardo din Tunis. Tocmai de aceea, deputații europeni au adoptat luna trecută, în regim de urgență, o rezoluție referitoare la distrugerea siturilor culturale de către ISIS/Daesh, prin care se cere consolidarea cooperării internaționale între instituțiile Uniunii Europene și UNESCO, precum și combaterea mai eficientă a traficului de obiecte culturale.

imagine_MD

Rezoluția Parlamentului European, la care am participat și eu împreună cu ceilalți colegi din Comisia pentru Cultura și Educație, se concentrează pe lupta împotriva traficului cu obiecte de patrimoniu cultural, deoarece știm că o bună parte din banii rezultați în urma acestor operațiuni ilegale sunt folosiți pentru finanțarea grupărilor teroriste. Însă mai este un aspect pe care nu îl putem legifera: aceste grupări teroriste urmăresc “epurarea culturală” și mă cutremur când mă gândesc la toate comorile, atât la sens propriu cât și la sens figurat, care pot fi distruse pentru totdeauna. Am fost șocat când am aflat ce s-a întâmplat la Palmira, am fost acolo în tinerețe, și am luat un buchet de flori din dormitorul împărătesei Zenobia, l-am dus acasă soției mele și îl avem și azi. Sper că din tot ce a însemnat Palmira timp de mii de ani să nu rămână doar florile mele uscate.

Mircea Diaconu

 
 

Pe lângă munca la Rezoluția referitoare la distrugerea siturilor culturale de către ISIS/Daesh, Mircea Diaconu a redactat un raport referitor la o abordare integrată a patrimoniului cultural european, care include referiri și la rolul culturii în relațiile externe ale Uniunii Europene, inclusiv în ceea ce privește cooperarea internațională în domeniul traficului cu bunuri culturale. Raportul Diaconu urmează să fie votat în plenul Parlamentului European în luna septembrie.

 

 

 Pentru mai multe informații, puteți consulta aici rezoluția Parlamentului European și aici Raportul referitor la o abordare integrată a patrimoniului cultural european.