Noul stagiar va face un studiu pe tema sportului practicat de persoane cu dizabilități

10 May 2015

De săptămâna trecută, la cabinetul din Bruxelles al lui Mircea Diaconu și-a început activitatea un nou stagiar. Absolvent de drept și atestat ca traducător pentru limbile engleză și franceză, Mihăiță Papară și-a propus ca, timp de trei luni, să elaboreze un studiu comparativ referitor la situația sportului adaptat pentru persoanele cu dizabilități fizice, la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene.

Studiul va fi pus la dispoziția lui Mircea Diaconu, care va decide apoi cu privire la eventualitatea înaintării unei recomandări către Parlamentul și Guvernul României, pentru perfecționarea legislației privind protecția drepturilor persoanelor cu handicap, promovarea egalității de șanse și combaterea discriminării.

Mihăiță Papară a constatat că în legislația românească aflată în vigoare există unele aspecte de discriminare între sportivii cu și cei fără handicap, atât în privința susținerii și promovării sporturilor, cât și în legătură cu recompensarea rezultatelor obținute de aceștia în cadrul unor competiții interne și internaționale.

De aproape zece ani de zile, Mihăiță are o dizabilitate fizică datorată faptului că i-a fost amputat piciorul stâng de la nivelul coapsei, ca urmare a unui accident de autoturism. Cu o voință și o ambiție extraordinare, el a continuat să-și trăiască viața cât mai aproape de normalitate, practicând snowboard-ul și înființând o organizație neguvernamentală dedicată cauzei persoanelor cu dizabilități.

În luna februarie 2015 a participat la Campionatul Mondial de Para-Snowboard, competiție care a avut loc în localitatea spaniolă La Molina, obținând clasarea pe un meritoriu loc opt.