O primire excepțională și o întâlnire pe măsură la Colegiul Național “I. L. Caragiale” din Ploiești

20 Sep 2017

În urmă cu câteva săptămâni s-a împlinit termenul de depunere a proiectelor pentru participarea la cea de a X-a ediție a concursului național EUROSCOLA 2017-2018, care se va desfășura sub semnul „Anului European al Patrimoniului Cultural”. Cam pe la jumătatea lunii iunie încurajam elevii de liceu să se înscrie, împreună cu profesorii lor, la acest concurs.

M-a impresionat, în mod deosebit, entuziasmul și seriozitatea cu care a tratat această oportunitate echipa Colegiului Național “I. L. Caragiale” din Ploiești. Autointitulată Împreună stăpânim timpul, această echipă, constituită din 23 de elevi și coordonată de profesorii Marilena Colț, Nicoleta Deaconu și Carmen Veronica Băjenaru, directoarea unității de învățământ, a redactat un proiect impresionant prin profunzimea abordării: Document de reflecție privind conservarea și protejarea patrimoniului cultural european.

Ca raportor pe subiectul Anul European al Patrimoniului 2018, am răspuns cu plăcere invitației liceenilor ploieșteni de a discuta despre acest document și despre prioritățile actualei sesiuni a Parlamentului European, despre preluarea de către România, în 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în contextul apropiatului Centenar al Marii Uniri, precum și despre câteva dintre soluțiile creative identificate de elevi pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care se confruntă patrimoniul cultural în prezent.

 

semnatura_jurnal