PROBLEMA DREPTURILOR COMUNITĂȚILOR ROMÂNEȘTI DIN REGIUNILE ISTORICE, ADUSĂ ÎN DEZBATERE DE MIRCEA DIACONU LA NIVELUL PARLAMENTULUI EUROPEAN

5 Sep 2018

 

Miercuri, 5 septembrie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European a avut loc conferința intitulată România și Regiunile Istorice în Anul Centenar: Cultură, Identitate, Valori Europene, organizată cu sprijinul eurodeputatului Mircea Diaconu, la inițiativa Platformei Unioniste „Acțiunea 2012”. La eveniment au participat reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, dar și din cadrul Uniunii Europene, precum și ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova.

Conferința s-a desfășurat sub forma unei audieri publice menită să identifice principalele probleme ale comunităților românești din regiunile istorice. Un alt punct al dezbaterilor l-a reprezentat direcția comună a mișcării unioniste și a integrării europene a Republicii Moldova.

Recenta audiere publică din Parlamentul European a oferit reprezentanților comunităților istorice din afara frontierelor noastre șansa de a readuce în atenție aspecte privind încălcări grave ale drepturilor românilor care trăiesc în Serbia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, Albania, Grecia, Croația și Ungaria.

 

imagine_MD

Și în Timoc, Cernăuți, Odesa sau Basarabia trăiesc români care sunt în același timp europeni, prin cultură, și ale căror drepturi trebuie respectate. Este poate nevoie de o abordare mai implicată la nivel național, dar e foarte important ca și Uniunea Europeană să protejeze dreptul la propria cultură al tuturor minorităților și implicit al comunităților românești din diferite state membre sau partenere ale Uniunii Europene. Cultura noastră e identitatea noastră.

Mircea Diaconu

 
 

Mircea Diaconu a transmis pe 25 septembrie 2018 președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintelui Consiliului European, Donald Tusk, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans o scrisoare deschisă prin care cere elaborarea unei strategii privind protecția drepturilor minorităților entice din cadrul Uniunii Europene și a comunităților minoritare care trăiesc în țări aflate în vecinătatea UE.

Europarlamentarul solicită constituirea unui grup de lucru paneuropean pentru drepturile minorităților și alocarea unui buget special pentru protecția acestora prin care să se asigure, între altele, monitorizarea evoluțiilor negative și posibilitatea de a se reacționa la acestea prin măsuri de combatere a propagandei anti-UE.
Demersul lui Mircea Diaconu are loc la o săptămână după ce, tot printr-o scrisoare deschisă, a solicitat Președintelui Klaus Iohannis și Guvernului României să se implice în rezolvarea problemelor privind încălcarea drepturilor românilor din afara frontierelor, probleme care au fost semnalate de participanții la o audierea publică pe care europarlamentarul a organizat-o la Bruxelles.