Pe agenda săptămanii parlamentare 9-12 februarie

9 Feb 2015

Prioritățile pentru agenda reuniunii informale a șefilor de stat sau de guvern din 12 februarie, utilizarea torturii de către CIA, monitorizarea democrației și a drepturilor fundamentale în UE și criza umanitară din Siria și Irak sunt cateva dintre temele care vor face obiectul dezbaterilor și votului în cadrul sesiunii plenare a  Parlamentului European, care va avea loc în săptămana 9-12 februarie, la Strasbourg.

Deputații își vor exprima punctele de vedere referitoare la posibile măsuri anti-terorism și vor adopta o rezoluție care va fi supusă atenției șefilor de stat sau de guvern în cadrul reuniunii informale. Între măsurile avute în vedere se vor afla registrul UE al numelor de pasageri, având ca scop îmbunătățirea schimbului de informații, și întărirea verificărilor la granițele externe ale spațiului Schengen.

Pritr-o rezoluție privind dezvăluirile Senatului SUA despre utilizarea torturii și a altor tratamente inumane sau degradante de către CIA, după atacurile teroriste de la 11 septembrie, europarlamentarii vor analiza complicitatea recunoscută sau presupusă a unor state membre UE și vor cere să se pună capăt impunității acestora. Presupusa folosire a unor state europene, de către CIA, pentru transportarea și deținerea ilegală de prizonieri a facut obiectul unor investigații ale Parlamentului European înca din anul 2006. In decembrie 2014, deputații au cerut ca responsabilii pentru tortură și alte practici ilegale să fie deferiți justiției.

Discuțiile pe tema crizei umanitare din Siria și Irak, agravată de violențele așa numitului Stat Islamic, vor avea loc în prezența Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. În privința Siriei, peste 7,6 milioane de cetățeni sunt refugiați în interiorul țării, iar alte 3,8 milioane au plecat spre țările învecinate. În Irak, s-au înregistrat peste 2,1 milioane de refugiați în 2014, iar aproximativ 330.000 își petrec iarna în adăposturi improprii.

O altă temă de dezbateri va fi ”cadrul general UE pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale”, vice-președintele Comisiei Frans Timmermans și președinția lituaniană urmand sa facă o evaluare privind eforturile pe care statele membre UE le fac pentru a-și îndeplini obligațiile în domenii cum sunt libertatea presei, drepturile egale pentru minorități sau independența justiției. Comisia Europeană are doar instrumente limitate pentru a aplica sancțiuni în cazul unor încălcări ale principiilor democrației și statului de drept, în legislatura anterioară fiind votate mai multe rezoluții care cereau o mai bună monitorizare a modului în care performează statele membre UE.

În atenția europarlamentarilor se vor afla, de asemenea, agențiile UE responsabile pentru granițele externe, migrație și azil, cărora li se cere să informeze Parlamentul European în privința identificării de soluții pentru problemele din Mediterana, îmbunătățirii gestionării fluxurilor de imigranți, asigurării supravegherii granițelor externe ale UE, salvării imigranților aflați în dificultate pe mare și sprijinului statelor UE ale căror sisteme de azil și primire se află sub presiune.