Pe Calea Patrimoniului – la final

24 May 2017

În fiecare an în luna mai, mi-am propus să fac turul României. Anul acesta m-am oprit în zonele în care există obiective de patrimoniu aflate în suferință, obiective selectate dintre cele pe care mi le-au semnalat cetățenii pe site-ul Harta Patrimoniului Rănit.

Din păcate, din cauza unor probleme de sănătate, nu voi reuși să ajung la Târgu Neamț, Iași și Focșani, fiind nevoit să închei traseul astăzi, 24 mai, la Vatra Dornei.

Țin să mulțumesc pe această cale autorităților, asociațiilor culturale și cetățenilor care au confirmat deja participarea la întâlnirile programate la Târgu Neamț, Iași și Focșani. Aveți susținerea mea în activitățile pe care le întreprindeți, mai ales în contextul semnării oficiale a Deciziei Parlamentului European și a Consiliului referitoare la desemnarea anului 2018 ca An European al Patrimoniului Cultural.

Raportul legislativ pe care l-am elaborat cu privire la organizarea în 2017 și desfășurarea în 2018 a Anului European al Patrimoniului Cultural a fost aprobat de Parlamentul European în cadrul reuniunii plenare de la Bruxelles, din 27 aprilie, cu 554 de voturi pentru – o majoritate covârșitoare.  Primul An European dedicat patrimoniului cultural își propune să aducă în centrul atenției publice istoria și valorile europene și să întărească, totodată, sentimentul identitătii naționale. Dincolo de conceptul de sărbătoare jubiliară, această inițiativă are un potențial real de dezvoltare a unora dintre sectoarele culturale și creative europene și de stabilire a unor politici culturale pentru viitor.

Vă încurajez să vă implicați în acest program. Consider că este o șansă nesperată pentru România de a-și etala valorile patrimoniale și de creativitate, domeniu în care țara noastră nu este ultima din Europa, ci chiar una dintre primele.

Îmi doresc să fie așa cu atât mai mult cu cât în următorul an, 2019, vom deține, pentru prima oară de la aderare, Președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

Al dvs.,

Mircea Diaconu

semnatura_jurnal