Povestea fără sfârșit a Roșiei Montane, spusă la Bruxelles și la Bistra

12 May 2016

Roșia Montană este o întreagă poveste, care ar trebui să continue încă 2000 de ani, nu doar cel mult câteva zeci de ani. De aceea, după părerea mea, ar trebui să devină o rezervație naturală cu regim special.

Aici, la Roșia Montană, sunt povești în pământ nescoase încă, aici nu s-a „săpat” pe patrimoniu decât într-o enorm de mică măsură. Aici este atât de multă istorie… Călcăm pe ea. Deci mai avem încă foarte multe de aflat despre această zonă și câteodată o poveste este mai puternică și mai profitabilă decât orice.

La Parlamentul European se fac studii, iar pe zona patrimonială, bine administrată și cu responsabilizarea localnicilor și a comunităților, există câștiguri: cu un euro investit în felul acesta se pot obține până la 26 de euro profit.

Acum, zona se află într-un blocaj. Multe probleme românești nu au rezolvare în afară, ci numai acasă. Dacă nu se pornește de aici, din țară, nu se întâmplă nimic. Din păcate, în România e un fel de oboseală, nu se mișcă roțile.

Rămân o ușă deschisă pentru toți cei interesați și voi continua să prezint și să dezvolt acasă toate temele și oportunitățile oferite de Bruxelles pentru finanțarea patrimoniului și culturii.

Am venit aici în calitate de persoană neutră, pentru a informa despre posibilitățile de dezvoltare pe latura de cultură și patrimoniu, dar si pentru că aici se află sediul Grupului de Acțiune Locală “Drumul Iancului”, din care fac parte atât Bistra, cât și Roșia Montană.

semnatura_jurnal


La evenimentul care s-a desfășurat la Centrul Cultural Bistra pe 6 mai, au participat peste 30 de persoane, printre care primarii Traian Gligor – Bistra, Vasile Lombrea – Salciua, Florin Cazacu – Brad, localnici, reprezentanți ai presei, reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală Drumul Iancului, reprezentanții organizației Alburnus Maior, locuitori ai Roșiei Montane, atât susținători cât și adversari ai proiectului minier care prevedea exploatarea aurului cu cianuri.

Întâlnirea de la Bistra a fost o continuare a seminarului internațional Roșia Montană: O poveste fără sfârșit, care a avut loc la Bruxelles pe 17 martie 2016, activitate la care au participat înalți oficiali ai Comisiei Europene, reprezentanți ai autorităților naționale, ai organizației pan-europene Europa Nostra, ai asociației Alburnus Maior, precum și ai Institutului Băncii Europene de Investiții.