Program plin săptămâna viitoare la Strasbourg

24 Nov 2014

Moțiunea de cenzură împotriva Comisiei Europene, vizita oficială a Papei Francisc, înmânarea Premiului Saharov 2014, prezentarea de către Comisia Europeană a pachetului de măsuri pentru investiții, dezbaterile pe tema bugetului UE sunt principalele puncte aflate pe ordinea de zi a Parlamentului European din săptămâna 24-27 noiembrie, a cărui sesiune va avea loc la Strasbourg. Alte teme de dezbateri ale deputaților europeni vor fi recunoașterea ca stat a Palestinei, problematica schimbărilor climatice, aspecte privind eradicarea sărăciei și protecția drepturilor omului din perspectiva agendei de dezvoltare post-2015 și adoptarea unei declarații a Comisiei prilejuită de cea de-a 25-a aniversare a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

 

 

  • Urmare a dezbaterii pe tema “Lux leaks”, care a avut loc în urmă cu două săptămâni în prezența președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, moțiunea de cenzură, care va fi prezentată luni și va fi votată joi, 27 noiembrie, va avea nevoie de cel puțin două treimi din numărul voturilor exprimate, fiind necesară participarea la ședință a majorității membrilor Parlamentului European, adică 376 eurodeputați.
  • Vizita Papei Francisc la Strasbourg va fi prima, după mai bine de 36 de ani, a unui Suveran pontif la Parlamentul European. Invitația a fost adresată de Președintele Martin Schulz, în numele Parlamentului European, iar Papa Francisc se va adresa deputaților marți, începând cu ora 11.15. Precedenta vizită a avut loc pe 11 octombrie 1988, când Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat deputaților în plenară, tot la Strasbourg.
  • Premiul Saharov 2014 pentru libertatea de gândire va fi înmânat, în cadrul unei ceremonii care va avea loc miercuri, doctorului Denis Mukwege, un ginecolog congolez care tratează victim ale violurilor și violențelor sexuale extreme. Dr. Mukwege, fondator al unui spital în orașul congolez Bukavu, este unul dintre pionierii măsurilor sociale și morale pentru reintegrarea victimelor pe durata recuperării. La ceremonia de la Strasbourg vor fi reprezentate și mișcarea ucraineană pro-europeană EuroMaidan, respectiv Mustafa Nayem, blogger și jurnalist independent, care s-au aflat printre nominalizările pentru Premiul Saharov 2014.
  • Președintele Jean-Claude Juncker va prezenta Parlamentului, miercuri, la ora 9.00, un pachet de măsuri privind alocarea a 300 de miliarde de euro pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și investiții. Considerat drept o prioritate a Comisiei Europene, pachetul este menit să vină în sprijinul creșterii economice și să reducă șomajul în UE prin susținerea parteneriatelor public-private, întărirea capacității organismelor de împrumut bancar, precum și prin creșterea investițiilor în infrastructură și definitivarea pieței unice.
  • Marți, 25 noiembrie, vor avea loc dezbateri pe tema negocierilor eșuate cu statele membre UE privind amendamentele bugetare pentru 2014 și noul buget pentru 2015. Prioritatea Parlamentului a fost și rămâne în continuare reducerea facturilor neplătite primite din statele membre în 2014. Dacă până la începutul anului 2015 nu se realizează acordul privind bugetul, UE va funcționa lunar folosind ”doisprezecimea provizorie”, adică a 12-a parte din suma din 2014 sau din 2015, fiind aleasă cea mai mică dintre acestea.
  • Miercuri, 26 noiembrie, eurodeputații vor dezbate, iar joi vor vota, în legătură cu recunoașterea ca stat a Palestinei, subiectul fiind adus pe ordinea de zi a Parlamentului de Federica Mogherini, Înalt reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate. Nu mai puțin interesante vor fi, săptămâna viitoare, dezbaterile pe teme privind schimbările climatice, eradicarea sărăciei, protecția drepturilor omului, precum și marcarea celei de a 25-a aniversări a adoptării Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.