Propunere legislative de reformă electorală: alegerile europene

26 Oct 2015

Parlamenul European se pronunță săptămâna aceasta asupra unei propuneri legislative de reformă electorală care se referă numai la alegerile europene.
Polemica este cu privire la pragul electoral: să fie sau să nu fie. De exemplu, în Germania, Curtea Constituțională a stabilit să existe un prag doar pentru alegerile interne, nu și pentru cele europarlamentare, ceea ce a făcut ca în Parlamentul European să ajungă partidulețe cu 0, …. % și care în principiu cam denigrează ceea ce este european.
Și atunci, partidele mari din Parlamentul European ar dori un prag de protecție, care să fie între 3 și 5%.

Eram în ședința grupului liberalilor și, în timp ce ascultam foarte interesat opiniile colegilor, dintr-o dată mi-am dat seama că lipsea ceva: nimeni nu vorbea despre independenți. Am cerut cuvântul și am introdus în discuție și această categorie de politicieni.

Este obligatoriu ca aceștia, ”pe persoană fizică” – cum ar spune cineva de acasă, să treacă un prag aritmetic care decurge din raportul între numărul de votanți și numărul de mandate, adică, în cazul României, spre exemplu, undeva în jur de 3%. Dacă o persoană fizică trebuie să adune aproape 3% din voturi, apoi un partid trebuie să fie și el cineva, deci să strângă ceva mai mult la sută.

Am spus lucrurile acestea gândindu-mă nu la mine ca independent, pentru că eu nu mi-am propus să am un viitor electoral, ci la o mulțime de personalități de la noi din țară, care ar putea, dacă desigur și-ar dori, să facă exact ce am făcut eu. Mă gândesc că ar trebui să aibă o șansă, mai ales în contextul în care lumea politică de toate culorile și din toate țările e cam compromisă.


semnatura_jurnal