Raportor din umbră din partea grupului politic ALDE pe raportul Rozière

6 Oct 2017

Comisia CULT a fost solicitată să redacteze un aviz pe raportul Posibilitatea de a extinde protecția indicațiilor geografice ale Uniunii Europene la produsele neagricole elaborat de eurodeputata Virginie Rozière (S&D) în Comisia pentru Afaceri juridice – JURI. Problema pusă în discuție este posibilitatea de a extinde sistemul de protecție a indicațiilor geografice la alte produse decât cele agricole. Această categorie se referă în primul rând la produsele de artizanat, iar includerea lor într-un astfel de sistem ar implica posibilitatea relansării economice a întregului sector artizanal din UE.

Avizul CULT subliniază atât importanța menținerii indicațiilor geografice deja existente, cât și permiterea coexistentei sistemelor naționale de protecție a indicațiilor geografice cu un sistem uniform la nivelul Uniunii Europene.

În calitate de europarlamentar responsabil pentru elaborarea avizului Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) referitor la raportul Rozière, prin care s-a adoptat rezoluția Parlamentului European, Mircea Diaconu a susținut crearea unei legislații comune la nivelul Uniunii Europene pentru evitarea contrafacerilor și concurenței neloiale, a depopulării și distrugerii zonelor rurale și pentru promovarea turismului și crearea de noi locuri de muncă.

Raportul Rozière a primit avizul Comisiei pentru Cultură și Educație pe 16 iunie 2015, fiind adoptat de Parlamentul European pe 06 octombrie 2015.