Raportul Mircea Diaconu pe tema abordării integrate a patrimoniului cultural, adoptat de Parlamentul European

8 Sep 2015

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 613 voturi pentru, 70 împotrivă și 19 abțineri, raportul intitulat “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, elaborat de europarlamentarul Mircea Diaconu, raportor din partea ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) și vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație (CULT) a forului legislativ european. Documentul subliniază importanța finanțării europene și a sprijinului oferit de instituțiile Uniunii Europene statelor membre, în privința promovării și conservării patrimoniului cultural și totodată propune soluții de valorificare a acestuia la nivelul potențialului său social, economic și de mediu.

Raportul sugerează realizarea unor schimbări concrete în vederea îmbunătățirii politicii europene în domeniu și a implementării programelor și acțiunilor deja existente.

imagine_MD

Patrimoniul cultural este un element de bază al identității noastre; în contextul actualei crize europene de identitate și de valori, acest raport are ca principal scop includerea patrimoniului cultural pe agenda politică a Uniunii Europene.

Pentru a numi doar câteva, raportul solicită desemnarea unui An european al patrimoniului cultural, precum și crearea unui portal unic UE care să conțină toate informațiile despre programele și fondurile europene disponibile pentru cunoașterea, valorificarea, promovarea și conservarea patrimoniului cultural

Mircea Diaconu

 
 

La rândul său, eurodeputatul spaniol Fernando Maura, vicepreședinte al Grupului ALDE și membru al Comisiei CULT, a subliniat importanța documentului adoptat astăzi de Parlamentul European, îndeosebi în contextul recentelor atacuri care au distrus trei morminte-turn din orașul antic sirian Palmyra, atacul de la Templul lui Bel fiind ultimul dintr-o serie lungă de infracțiuni letale împotriva istoriei siriene și a patrimoniului universal.


imagine_MD

Trebuie să cooperăm la nivel internațional pentru a proteja și conserva ceea ce a mai rămas din trecutul uneia dintre cele mai bogate civilizații ale lumii. Cultura este mai puternică decât orice formă de extremism.

Fernando Maura, vicepreședinte al Grupului ALDEPentru a accesa documentele în format PDF, dați click pe imaginile de mai sus.