Raportul Mircea Diaconu pe tema Anului European al Patrimoniului 2018, adoptat astăzi de Comisia pentru Cultură și Educație

8 Nov 2016

“De la o cerință adresată Comisiei Europene, acum mai bine de un an, prin primul meu raport [referitor la abordarea integrată a patrimoniului cultural european] până la acest raport legislativ, adoptat de Comisia pentru Cultură și Educație … acesta a fost, pe scurt, parcursul eforturilor mele de a realiza un an european dedicat patrimoniului cultural,” a declarat Mircea Diaconu în urma votului favorabil obținut astăzi.

Raportul “Anul European al Patrimoniului 2018” subliniază importanța conservării și promovării moștenirii culturale care, dincolo de potențialul său economic, se constituie și într-un element unificator pentru Europa.

Una dintre măsurile propuse de eurodeputat, în cadrul raportului, în vederea bunei organizări a acestui an european, este constituirea, până la începutul anului 2017, a unui grup de lucru care să includă nu numai Parlamentul European, ci toate forumurile părților interesate, inclusiv societatea civilă. În baza colaborării cu autoritățile naționale competente, acest grup de lucru va prezenta, până la sfârșitul anului viitor, un program și o strategie bugetară pentru amplele acțiuni culturale care se vor desfășura la nivelul Uniunii Europene în 2018. 

Raportul Diaconu urmează să fie votat în plenul Parlamentului European până la sfârșitul anului curent.


2018 a fost desemnat An European al Patrimoniului Cultural ca urmare a adoptării de către forul legislativ european, în septembrie 2015, a raportului intitulat “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”, elaborat de Mircea Diaconu în cursul anului trecut.

 

imagine_MD

În 2018 se împlinesc 100 de ani de la încheierea marelui război. Și tot în 2018 se împlinesc 70 de ani de când Winston Churchill cerea națiunilor Europei, între care au curs râuri de sânge, să uite certurile de o mie de ani și să lucreze pentru marile armonii de care depinde viitorul nostru. Îmi doresc ca 2018, desemnat An European al Patrimoniului, să fie mai mult decât un prilej de a depăși lucrurile care ne-au dezbinat pe noi, popoarele europene. Vreau să fie un prilej de a ne aminti de mult mai multele lucruri care ne-au adus împreună și ne leagă astăzi.

Mircea Diaconu