Raportul UNESCO pentru monitorizarea educației la nivel global

14 Dec 2016

 

Cred cu putere că educația este singurul nostru pașaport spre viitor și includ aici și viitorul Uniunii Europene, le-am transmis, printr-un mesaj înregistrat, participanților la acțiunea de lansare în Europa a Raportului UNESCO pentru monitorizarea educației la nivel global – GEM 2016. O lansare care s-a bucurat, la Bruxelles, de prezența Comisarului pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, Neven Mimica.

Educația trebuie să devină principala armă a Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor actuale, iar pe termen lung, o soluție pentru combaterea ultra-naționalismului și extremismului, a distrugerii și degradării continue a patrimoniului natural și cultural, precum și a riscurilor crescute de sărăcie și excludere socială.

Realitatea dură a acestor vremuri este că peste 460 milioane de copii de vârstă școlară și adolescenți trăiesc în state afectate de războaie ori dezastre naturale, iar aproximativ 75 de milioane au nevoie de o susținere educațională.

 

semnatura_jurnal

 

România a adoptat în 2015 Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, un program elaborat de ONU pentru următorii 15 ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităților și injustiției și protejării planetei până în anul 2030. În centrul Agendei 2030 se regăsesc 17 obiective de dezvoltare durabilă, educația de calitate fiind unul dintre acestea.