Reuniune la Bruxelles pe tema Anului European al Patrimoniului Cultural

22 Nov 2018

Comisia pentru Cultură și Educație a organizat, în zilele de 19 și 20 noiembrie 2018, o reuniune la care au participat europarlamentari, membri ai parlamentelor naționale, coordonatori la nivel național ai Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH), reprezentanți ai Comisiei Europene și ai unor organizații responsabile ori interesate de implementarea măsurilor stabilite în acest sens pentru anul 2018. Cele trei domenii tematice în jurul cărora s-au polarizat discuțiile au fost: Cultură și identitate; Conservarea și restaurarea patrimoniului cultural și Patrimoniul cultural și educația.

Panelul ale cărui dezbateri am avut onoarea să le conduc a avut ca principală arie de interes problematica privind conservarea și restaurarea patrimoniului cultural.

Am discutat chestiuni legislative, am împărtășit diverse experiențe la nivel național, am explorat modalități prin care vom putea asigura domeniului cultural o abordare integrată și pe termen lung.

A fost un dialog viu, intens și, zic eu productiv, pe o tema Anului European al Patrimoniului Cultural, o inițiativă europeană pentru care făcut eforturi multe în calitate de raportor din partea Parlamentului European.

 


 


 
 

imagine_MD

Zilele trecute, un expert european spunea, într-o conferință, că ar trebui să avem o directivă dedicată patrimoniului cultural, pentru ca problemele să devină mult mai simplu de rezolvat în acest domeniu. Așa ceva, se știe, este imposibil, deoarece cultura și, prin extensie, patrimoniul cultural sunt de competența statelor membre, nu a forului legislativ european, astfel de subiecte fiind foarte sensibile și având o componentă de identitate națională destul de puternică. Avem însă satisfacția de a constata că Anul European al Patrimoniului Cultural a permis un dialog la cel mai înalt nivel cultural între experți din toate statele membre pe o serie de teme pertinente, unele dintre acestea fiind chiar urgente pentru domeniul cultural european.

Mircea Diaconu