Reuniunea Parlamentului European la Strasbourg: 6-9 iunie 2016

9 Jun 2016

Nu de multă vreme, în cadrul unei emisiuni realizate de Radu Tudor pe tema importurilor și a calitătii produselor alimentare de pe piața romanească, atrăgeam atenția asupra uneia dintre cele mai grave și importante probleme cu care ne confruntăm astăzi în România nu numai pe plan economic dar și socio-cultural, și anume guvernarea pentru și în folosul marilor corporații.

În cadrul reuniunii Parlamentului European la Strasbourg în această săptămână, am fost plăcut surprins să constat că majoritatea eurodeputaților au susținut două inițiative cheie, care din punctul meu de vedere atacă tocmai această problemă a guvernării, și la nivel național și la nivel european, în interesul marilor companii și adeseori în detrimentul majorității cetățenilor.

Este vorba despre o serie de măsuri pentru a combate cele mai des întâlnite modalități de evitare a impozitării în Uniunea Europeană și despre un pachet de propuneri împotriva practicilor comerciale incorecte în sectorul alimentar.


Parlamentul European a reafirmat așadar două principii importante:

  • întreprinderile care fac profit trebuie să plătească și impozite
  • fermierii și micii producători trebuie protejați de practicile comerciale incorecte și de intimidarea la care sunt adeseori supuși de către marii furnizori.

Am solicitat astfel Comisiei Europene instrumente concrete pentru a lupta împotriva planificărilor fiscale și evitarea impozitării de către multinaționale și totodată pentru imbunătătirea relațiilor dintre furnizori și supermarketuri/hipermarketuri prin combaterea dezechilibrelor de venituri și creșterea puterii de negociere a fermierilor.

Contribuțiile la impozit, respectarea legii, a standardelor de alimentație și sănătate, asigurarea unor venituri corecte pentru femieri și menținerea unei piețe libere, eficiente în Uniunea Europeană nu se exclud reciproc ci trebuie să meargă mână în mână.

Mă bucur că acest gen de mesaj a pornit chiar de la Bruxelles, poate așa va ajunge și la guvernanții noștri care au părut de-a lungul anilor că ne condamnă definitiv la „doi lei”, ca nu cumva marile companii, supermarketuri, corporații ș.a.m.d. să ne lase „singuri”.


01_a 01_b