România ar trebui să aibă o strategie de invazie culturală a Europei

1 Oct 2015


„România ar fi trebuit să fie cooperantă, activă și performantă pe subiectul refugiaților”, mai ales că „răspunsul nostru, în istorie, a fost mereu generos”, a spus Mircea Diaconu într-un interviu acordat, la Bruxelles, platformei Observator European a postului public Radio România.

Amintindu-și de experiența trăită de familia sa în anii stalinismului, Mircea Diaconu a arătat că în condițiile actuale „nu poți să nu fii sensibil la drama celor care sunt nevoiți să părăsească zonele de conflict”, iar Europa a știut să își manifeste solidaritatea cu aceștia. Din păcate, noi românii, prin pozițiile adoptate, “am ratat încă un „glonț” în europenizarea noastră, pe care mi-o doresc și ne-o doresc … “

Referindu-se la raportul recent adoptat de forul legislativ pe tema patrimoniului cultural, vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură a Parlamentului European a spus că acum se așteaptă replica din partea Comisiei Europene, acest răspuns urmând să fie evaluat, pentru a se trece apoi la implementarea măsurilor propuse.

Mircea Diaconu a adăugat că atât timp cât va fi eurodeputat se va ocupa, prin rugăminți, presiuni și dezbateri publice, ca subiectele deschise prin raport să se implementeze și în România. Un punct important al documentului, în viziunea eurodeputatului, îl reprezintă obligația Comisiei Europene de a informa ultimul cătun din Europa cu privire la ceea ce se poate face pentru folosirea fondurilor europene în sprijinul proiectelor culturale.

imagine_MD

Dacă elvețienii fac cele mai bune ceasuri, olandezii cele mai frumoase lalele și fiecare are câte o „ștampilă”, atunci România ar trebui să fie profund culturală, pentru că pe acest domeniu suntem competitivi în Europa.

Ar trebui să avem o strategie de invazie culturală a Europei, deoarece în puzzle-ul european de culori, de imagini și de prestații, România trebuie să fie culturală.

Mircea Diaconu