Roșia Montană – o poveste fără sfârșit

8 Feb 2016

Europarlamentarul Mircea Diaconu își exprimă aprecierea față de cetățenii celor zece orașe din România și Republica Moldova (Brăila, București, Chișinău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sibiu, Slatina, Târgoviște și Timișoara) care s-au alăturat, în acest sfârșit de săptămână, locuitorilor Roșiei Montane pentru a marca împlinirea a 1885 de ani de la prima atestare oficială a străvechiului Alburnus Maior, la data de 6 februarie 131.

 

imagine_MD

Anul acesta Ziua Roșiei Montane e cu atât mai specială cu cât această așezare minieră, cea mai veche din România, a fost clasată recent de Ministerul Culturii ca sit istoric în categoria A și a fost propusă pentru includerea pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, decizii pe care le așteptăm de aproape două decenii. Buldozerele s-au oprit, însă povestea nu se sfârșește aici, deoarece întreaga regiune are nevoie de o strategie alternativă de dezvoltare.

Mircea Diaconu

 
 

Mircea Diaconu anunță cu acest prilej faptul că și la sediul din Bruxelles al Parlamentului European se va marca, pe data de 17 martie 2016, frumoasa sărbătoare a Roșiei Montane, prin seminarul internațional intitulat Roșia Montană: O poveste fără sfârșit, la care europarlamentarul a invitat reprezentanți ai autorităților naționale, ai Comisiei Europene și ai unor organizații europene active în domeniul patrimoniului cultural.

Seminarul își propune să exploreze liniile principale ale unui proiect strategic de valorificare a patrimoniului cultural al Roșiei Montane, care să transforme acest sit într-un veritabil motor de dezvoltare a întregii regiuni, cu luarea în considerare a unor posibile finanțări europene în perioada 2016-2020.

Eurodeputatul își dorește ca evenimentul să se constituie într-o piatră de temelie pentru un altfel de viitor al Roșiei Montane, prin exploatarea unor posibilități de finanțare și de valorificare a patrimoniului cultural. Pe parcursul seminarului vor fi prezentate exemple de bune practici în domeniu din alte state în care situri de patrimoniu minier au fost reconvertite în puncte de interes patrimonial.

 

imagine_MD

Cred că este important să ne asigurăm că povestea Roșiei Montane continuă, deoarece așezarea aceasta reflectă oarecum destinul nostru ca popor european. Ori destinul oricărui popor e strâns legat de valorificarea și conservarea propriului patrimoniu, acesta fiind cel mai important lucru pe care îl putem lăsa celor care vin după noi.

Vreau să arătăm că și în România putem avea regiuni dezvoltate economic fără a folosi exploatarea cu cianuri, fracturarea hidraulică sau alte procedee industriale dăunătoare pentru natura care ne înconjoară, cu tot cu oameni, cultură și istorie.

Mircea Diaconu

 

În imagine: tabloul pictorului Rareș Kerekes, intitulat Roșia Montană