Schimb de opinii al membrilor Comisiei CULT cu Comisarul european pentru economia și societatea digitală

28 Jan 2015


Europarlamentarul Mircea Diaconu a participat marți, 27 ianuarie 2015, alături de colegii din Comisia pentru Cultură și Educație (CULT) a Parlamentului European, la un schimb de opinii cu Comisarul european pentru economia și societatea digitală, Günther Oettinger.

Comisarul Oettinger le-a prezentat eurodeputaților principalele puncte ale planului său de lucru, și anume organizarea pieței digitale unice, reforma sistemului de colectare a drepturilor de autor, în special din mediul online, evaluarea și eventuala revizuire a directivei pentru servicii audiovizuale și media. Alte puncte de interes ale discuției cu Comisia CULT au fost îndemnul adresat de comisarul Oettinger pentru valorificarea fondurilor europene disponibile în vederea digitizării patrimoniului cultural și angajamentul său de a identifica soluții de finanțare pentru rețeaua Euranet Plus și canalul de știri Euronews, considerate ca fiind indispensabile pentru comunicarea către cetățeni a informațiilor despre activitatea instituțiilor europene.

Referindu-se la unul dintre subiectele sensibile de pe agenda europeană, și anume Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), Oettinger a menționat că domenii precum cultura sau filmul european trebuie să fie categoric excluse din negocieri. În privința controversatei reforme a drepturilor de autor, comisarul european a accentuat necesitatea existenței, la nivel european, a unui regulament care să dea posibilitatea statelor membre de a legifera anumite aspecte la nivel național.

Membrii Comisiei CULT i-au au transmis comisarului Günther Oettinger câteva dintre temele pe care doresc să se pună accentul în perspectiva următorilor ani, între acestea aflându-se formarea mai multor informaticieni în universitățile europene, posibilele capcane ale digitizării (cu referire la exemplul unei țări nordice, în care copiii nu mai învață la școală să scrie, ci doar să tasteze), precum și îmbunătățirea situației cinematografiei europene și transpunerea în practică a Forumul Filmului European, chestiune ridicată de vicepreședintele Comisiei CULT, eurodeputatul Mircea Diaconu.

În intervenția sa, Mircea Diaconu s-a referit la nevoia de a se evita riscul ca febra tehnologică să anuleze lucrurile verificate, care au dat calitate și nivel înalt culturii. “S-a vorbit despre carte, cartea ca suport. Până la urmă discutăm, și în cazul tehnologic, de suport, nu de conținut. Conținutul cred că ar trebui să ne intereseze în primul rând, acela dă calitate, dă vigoare și identitate culturii europene”, a subliniat eurodeputatul român.

Mircea Diaconu i-a amintit comisarului Oettinger de precedenta întâlnire cu membrii Comisiei CULT, când acesta a evocat forța de socializare pe care o avea sala de cinematograf în tinerețea sa. “E foarte important, cred, ca în aceeași măsură în care modernizăm și digitalizăm să protejăm și să menținem vechile repere. S-a vorbit despre carte, putem vorbi despre sala de cinematograf cu funcția ei formidabilă, despre ziarul pe care preferați să-l citiți, nu online, ci fizic,” a adăugat Mircea Diaconu în finalul intervenției sale.