Seminar internațional: Intervenții de urgență pentru salvarea patrimoniului cultural

29 Sep 2016


Joi, 29 septembrie s-a desfășurat,  la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, seminarul internațional “Intervenții de urgență pentru salvarea patrimoniului cultural”, organizat la inițiativa lui Mircea Diaconu, vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație.

Seminarul a avut ca scop punerea bazelor unui sistem de tip SMURD pentru salvarea patrimoniului românesc, acesta fiind unul dintre punctele raportului eurodeputatului, intitulat “Către o abordare integrată a patrimoniului cultural european”

Participanții la seminar au prezentat studii de caz din țările sau organizațiile de proveniență (Austria, Franța, Italia, Spania, UNESCO), evidențiind riscurile pentru patrimoniul cultural în situații de cutremur, inundații și alunecări de teren și atrăgând atenția asupra faptului că prevenția este mult mai puțin costisitoare decât reabilitarea.

România se află printre puținele state europene care nu au un sistem de intervenție rapidă pentru salvarea patrimoniului cultural. Conform listei Ministerului Culturii și mărturiilor centralizate în cadrul proiectului Harta Patrimoniului Rănit, alte 600 de construcții stau la rând în așteptarea inevitabilului colaps.

În opinia lui Mircea Diaconu, problema principală în gestionarea patrimoniului cultural românesc o reprezintă lipsa de experți și oferta slabă de specializări în acest  domeniu.

imagine_MD

Nu oricine poate să intervină în salvarea patrimoniului și nu oricine poate să facă restaurare. Poate că e prea târziu pentru “Moara lui Assan” din București care una-două lua foc din dorința unora de a o transforma întâi în moloz și apoi în hotel de 5 stele. O să mă întrebați: dorința cui? A celor care își permit, vă răspund.

Mircea Diaconu

Între instituțiile românești reprezentate la seminar s-au aflat Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La sfârșitul lunii septembrie, Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au încheiat un acord de cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne – MAI/ISU în sensul intervențiilor de urgență la monumentele istorice pentru scăderea riscurilor cu care se confruntă patrimoniul mobil și imobil din România.

Pentru Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului participarea la seminarul organizat de Mircea Diaconu în parteneriat cu UNESCO Bruxelles și UNESCO Veneția, a reprezentat un pas important în procesul de implementare al acestui acord, dar și un prilej de a identifica parteneri internaționali cu experiență în domeniu.

stefanbalici

În contextul recentului protocol de colaborare dintre Ministerul Culturii și Ministerul Afacerilor Interne, referitor la crearea de norme și proceduri specifice pentru prevenire și intervenție în situații de urgență asupra patrimoniului cultural, seminarul organizat de dl. Mircea Diaconu în cadrul Parlamentului European, a oferit o extrem de prețioasă perspectivă internațională asupra domeniului, și a generat premisele unor colaborări viitoare.

Ștefan Bâlici, Directorul Institutului Național al Patrimoniului

Din partea unor organizații internaționale au participat Rohit Jigyasu și Zeynep Gul Unal, președintele, respectiv secretarul general al ICOMOS-ICORP (Comitetul Științific Internațional pentru Prevenirea Situațiilor de Risc în domeniul patrimoniului cultural), Paolo Fontani, director UNESCO Bruxelles, Nicola Casagli, director UNESCO, responsabil de riscurile geo-hidrologice pentru patrimoniul cultural și profesor la Universitatea din Florența, Matteo Rosati, Biroul Regional pentru Știință și Cultură în Europa.

nicola-casagli

Să previi este mult mai ieftin decât să reconstruiești. Să ai, de exmplu. situri arheologice care să reziste la cutremure este mai ieftin decât să reconstruiești.

Nicola Casagli, Director UNESCO