Solidaritate și egalitate, la bine și la rău

11 Sep 2015

 

 

Mircea Diaconu consideră că actuala problematică a refugiaților, intrați într-un spațiu cultural bine definit, cel european, s-ar putea dezvolta într-o criză a identității culturale, ceea ce presupune riscuri destul de mari, dincolo de ceea ce înseamnă rezolvarea crizei umanitare, care este obligatorie și urgentă. „Așezarea asta față în față a două culturi este întotdeauna foarte riscantă și trebuie tratată cu creier, cu răbdare, cu înțelepciune, dar nu neglijată. Mi-e teamă că această criză a refugiaților ascunde în ea următoarea criză, aceea a identității culturale, a ciocnirii culturilor. Sper să nu fie așa”, a precizat europarlamentarul într-un interviu acordat Alinei Matiș, la Strasbourg.

Pe de altă parte, Mircea Diaconu este de părere că dacă în prezent există o solidaritate firească în privința problemei refugiaților, atunci aceeași solidaritate ar trebui să se manifeste și pe subiectul Schengen.

 

imagine_MD

România e o țară care, în istorie, a primit nu 1.000, 2.000, 5.000, a primit populații masive. România este generoasă. În mod sigur va primi și acum și va da dovadă de solidaritate și acum. Dar am această mică întrebare: solidaritate numai acum? Nu vreți să fie solidaritate zi de zi și în alte subiecte? Și am spus și am clamat doar spațiul Schengen. Dacă suntem egali, trebuie să fim egali. La bine și la rău.

Mircea Diaconu