Stagiu de 6 luni la Bruxelles: Camelia Monu

3 Oct 2014

Primul stagiar la cabinetul de la Bruxelles al europarlamentarului Mircea Diaconu, care își va începe activitatea pe data de 6 octombrie 2014, este Camelia Monu, din Pașcani, județul Iași, cu proiectul de cercetare intitulat „Conservarea și promovarea patrimoniului cultural al României”. Absolventă a Facultății de Arte Vizuale și Design, din cadrul Universității de Arte „George Enescu”, Iași, specializarea Conservare și Restaurare, direcția de studii Restaurare pictură murală, Camelia este în prezent masterand al Universității Alexandru Ioan Cuza, Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloaie, Secția Patrimoniu Cultural. Anul trecut a obținut o bursă de studii ERASMUS la Accademia di Belle Arti di L`Aquila (Italia), direcția de studii Restaurare Murală.

Deși perioada de înscriere a fost de doar trei săptămâni, pentru primul stagiu au aplicat peste 30 de candidați, toți foarte bine pregătiți și cu proiecte interesante. După preselecția inițială și în urma interviurilor susținute, Mircea Diaconu împreună cu echipa sa de asistenți au ales-o pe Camelia ca stagiar. Ea va avea ocazia să ia contact direct cu ceea ce se întâmplă în cadrul Parlamentului European și să desfășoare activitate de cercetare specializată în domeniul ales, care are legatură directă cu activitatea europarlamentarului Mircea Diaconu, care este vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație (CULT) și a fost desemnat raportor din partea Parlamentului European pe tema “Elaborarea unei strategii integrate a patrimoniului cultural pentru Europa”.

Sub îndrumarea mai-experimentaților asistenți acreditați la cabinetul din Bruxelles al lui Mircea Diaconu, stagiarii au acces la ședințe, documente și evenimente desfășurate în Parlamentul European, pot studia la bibliotecă și la centrul de cercetare pe teme europene și au posibilitatea de a participa la conferințe, consultări publice și acțiuni de promovare. De asemenea, în funcție de tema de cercetare aleasă, stagiarii pot fi puși în legătură cu oficiali ai Comisiei Europene, ai Consiliului European, cu experți ai Parlamentului European sau cu reprezentanți ai altor organizații internaționale. 

Stagiarii sunt selecționați din rândul studenților sau proaspeților absolvenți, cu rezultate bune la învățătură și cu domiciliul în România, vârsta maximă admisă fiind de 35 de ani. Cabinetul europarlamentar acoperă costurile de deplasare din țară la Bruxelles și retur și oferă o bursă lunară de 1200 euro, din care stagiarii își vor acoperi cheltuielile cu locuința și masa. Primul stagiu se va încheia în februarie 2015, iar următorul se va organiza în perioada martie – iulie 2015.