Strasbourg: sesiunea 6-9 iulie

10 Jul 2015

În cadrul întrunirii Parlamentului European la Strasbourg din această saptămâna, Mircea Diaconu a votat în favoarea unor rapoarte și rezoluții care au potențialul de a aduce schimbări pozitive în Romania:

  • Fonduri UE pentru urmările inundațiilor din Romania – România, Bulgaria și Italia vor primi 66,5 milioane de euro din Fondul European de Solidaritate pentru repararea pagubelor provocate de inundațiile grave din 2014.
  •  Administrarea companiilor: mai multă transparență privind taxele – Companiile mari și cele listate la bursă ar trebui, în opinia majorității PE, să publice informații pentru fiecare țară, privind profiturile, taxele plătite pe profit și subvențiile publice primite.
  • Negocieri privind parteneriatul transatlantic pentru comerț si investiții – o serie de recomandări PE pentru Comisia Europeană au fost adoptate cu scopul de a deschide accesul pe piața din SUA a întreprinderilor din UE, dar cu condiția menținerii standardelor și valorilor culturale europene.
  • Lapte, fructe, legume: venituri corecte pentru fermieri și ajutor în cazul unor șocuri ale pieței – UE trebuie să se asigure că fermierii obțin venituri corecte din lanțul alimentar, să introducă instrumente mai bune de rezolvare a dezechilibrelor de pe piață și să ajute fermierii să găsească piețe noi de desfacere pentru produsele interzise pe piața din Rusia.
  • Utilizarea eficientă a resurselor – Această rezoluție cere Uniunii Europene să utilizeze resursele naturale mai eficient. Se preconizează că o creștere de 30% a productivității resurselor până în anul 2030 va crea un plus de 2 milioane de locuri de muncă durabile.