Stuf artizanal, din Delta Dunării pe masa europarlamentarilor

6 May 2015


O husă de laptop, realizată manual din stuf, adusă de Mircea Diaconu din Delta Dunării, a fost vedeta ședinței de ieri, 5 mai, a Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European.
Mircea Diaconu a demonstrat astfel cât de bine se îmbină trecutul, tradiția, cu viitorul și tehnologia, subliniind importanța păstrării și promovării vechilor meșteșuguri, fără de care identitatea culturală a oricărei națiuni s-ar pierde, știut fiind că viitorul n-ar putea supraviețui fără trecut.
Dacă metoda aleasă a fost una eficientă, rămâne de văzut, însă vă putem spune că s-a lăsat cu aplauze, iar creatoarea husei, o doamnă din Mahmudia, va avea ceva de lucru, ținând cont că Mircea Diaconu a preluat deja o listă de comenzi de la colegii săi din Comisia CULT.
Mircea Diaconu a prezentat, în cadrul ședinței de ieri, concluziile și recomandările sale în legătură cu raportul «Posibilitatea de a extinde protecția indicațiilor geografice ale Uniunii Europene la produsele neagricole», acestea fiind foarte bine primite de membrii comisiei.
Europarlamentarul este raportor de aviz, desemnat de Comisia CULT a Parlamentului European pe acest raport. Problema pusă în discuție de raport se referă la posibilitatea de extindere a sistemului de protecție a indicațiilor geografice la alte produse decât cele agricole. Această categorie se referă în primul rând la produsele de artizanat, iar includerea lor într-un astfel de sistem ar avea ca efect relansarea economică a întregului sector artizanal din Uniunea Europeană.


Geanta a fost creată de doamna Mariana Pohilca https://www.facebook.com/papuramahmudia