SUMMIT-UL DEDICAT PATRIMONIULUI CULTURAL EUROPEAN

21 Jun 2018

 

Recunoscut de Uniunea Europeană ca fiind unul dintre evenimentele cheie ale Anului European al Patrimoniului Cultural, summit-ul a fost găzduit în comun de Europa Nostra, principala organizație europeană de patrimoniu, Fundația Patrimoniului Cultural Prusac și Comitetul pentru Patrimoniul Cultural German, fiind desfășurat cu susținerea programului “Europa Creativă” al Uniunii Europene.

Sub motto-ul “Sharing heritage – sharing values” Summit-ul European pentru Patrimoniu Cultural a mobilizat o gamă largă de participanți, din sectorul public și din cel privat, implicați și interesați în definirea unei agende și a unui plan de acțiune ambițios privind patrimoniul cultural european.

Reprezentanți ai instituțiilor UE, ai statelor membre și ai organizațiilor societății civile din întreaga Europă care au activitate în domeniul patrimoniului au avut parte, timp de o săptămână, de un mare număr de evenimente aferente summit-ului: conferințe, congrese, simpozioane, ateliere de lucru, dezbateri, expoziții, vernisaje, concerte, forumuri, evenimente de networking, excursii și tururi ghidate.

 

imagine_MD

Summit-ul cultural de la Berlin a fost o uimitoare desfășurare de forțe dedicate salvgardării, cinstirii, promovării acestei valori extraordinare a civilizației noastre europene: patrimoniul. Dincolo de privilegiul de a lua contact cu importante exemple de excelență culturală, evenimentul mi-a oferit ocazia de a spera că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va prelua, din ianuarie 2019, ceea ce se va fi acumulat, la modul pozitiv, drept „moștenire” a Anului European al Patrimoniului Cultural (2018). Le-am mărturisit participanților, așa ca om simplu, că mă neliniștește să văd că lumea de azi are ca țintă doar viteza, productivitatea și eficiența, deci clipa… și nu eternitatea!

Mircea Diaconu