Transpunerea directivei referitoare la combaterea traficului ilegal de bunuri culturale

8 Sep 2016

Nu a început bine anul europarlamentar că iarăși apărem pe o listă de codași în Europa…

La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană anunța că ne aflăm printre cele 8 state UE care nu au comunicat încă transpunerea directivei referitoare la combaterea traficului ilegal de bunuri culturale. Este o măsură importantă pentru protejarea obiectelor de patrimoniu național în sistemul liberei circulații a mărfurilor, directiva permițând statelor membre să ceară mai ușor restituirea bunurilor aparținând patrimoniului național.

Nu știu ce să mai pricep din guvernarea noastră actuală… Să înțeleg că nu e grabă? Trăim într-o țară în care scandalul brățărilor dacice e încă proaspăt, în care peste trei mii de obiecte făcând parte din patrimoniul cultural național au fost furate din România după Revoluție.

Desigur că transpunerea unei astfel de măsuri europene în legislația românească nu reprezintă o soluție absolută, dar ar fi încă un pas către normalitate. Eu cred că fiecare om sau națiune se pricepe cel mai bine la ceva, iar România se pricepe cel mai bine la cultură.

A nu proteja cum se cuvine patrimoniul, o mare parte din el aflat deja în ruină și o altă parte încă în străinătate, reprezintă o lipsă de respect față de una dintre calitățile noastre cele mai importante, dar și față de toți cei care au fost înaintea noastră, știuți și neștiuți, strămoșii din cărțile de istorie sau din familia fiecăruia dintre noi.
Asta ar fi cred, suprema formă de neuitare.

 

semnatura_jurnal


Documentul ce conține principalele decizii din Pachetul de acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor pentru luna iulie poate fi consultat aici