UE, pe un drum cu mai multă unitate și mai puțină birocrație

29 Jun 2016

În cadrul reuniunii extraordinare a Parlamentului European privind Brexit, Juncker a salutat încă o dată, chiar dacă simbolic, noile state membre ale Uniunii Europene și a vorbit despre importanța acestei reunificari, în contextul UE, a Europei de Est cu cea de Vest. Și m-am bucurat să-l aud pe Verhofstadt, liderul liberalilor, atrăgând atenția asupra necesității de a apăra libera circulație în Europa, cea mai de preț realizare, de până acum, a acestui proiect.
   Șansele ca Brexit să devină o modă în Europa sunt minime, dar ele reprezintă totuși o astfel de posibilitate. Așa că acum, mai mult ca niciodată, Europa trebuie să transforme ieșirea Marii Britanii într-o oportunitate de a pune Uniunea pe drumul cel bun sau, mai bine zis, pe un drum mai bun, adică unul cu mai multă unitate și cu mai puțină birocrație.

Iar România, ca principala forță pro-UE din Europa de Est, are șansa să joace o carte importantă și să se impună, în sfârșit, la Bruxelles, pe plan diplomatic, politic și cultural, după un deceniu de apartenență la organizație.

Cred că de genul acesta de oameni avem nevoie în fruntea țării noastre astăzi, oameni cu șira spinării, care înțeleg și sunt capabili să profite de șansa asta. Sper să ținem cont de aceste criterii la alegerile din noiembrie.

semnatura_jurnal