Ultima sesiune plenară din 2016

15 Dec 2016

În cadrul ultimei sesiuni plenare din 2016, deputații au cerut Comisiei, în cadrul unei dezbateri care a avut loc săptămâna aceasta la Strasbourg, să aplice pe deplin principiul reciprocității în privința regimului vizelor cu SUA, o măsură care ne afectează în mod direct și pe noi, românii. Mi se pare corect ca toți cetățenii UE să aibă dreptul de a călători în SUA fără viză, adică exact așa cum și americanii pot călători în Uniunea Europeană.

Conform legislației europene, Comisia ar fi trebuit să acționeze în acest sens înainte de 12 aprilie 2016, însă nicio măsură nu a fost luată până acum în vederea reintroducerii temporare a vizelor pentru cetățenii SUA. În contrast cu opacitatea Consiliului și Comisiei, Parlamentul European a dovedit încă o dată că este o forță politică importantă pentru coeziunea și unitatea popoarelor europene.

Mă bucur să observ că, pe fundalul multiplelor probleme interne și externe cu care se confruntă Europa, singura instituție aleasă în mod direct de cetățeni, Parlamentul, câștigă tot mai mult teren și se impune în arena politică. Peste prăpastia dintre ce se întâmplă la Bruxelles și realitatea de zi cu zi a cetățenilor din întreaga Europă nu poate fi construit un pod solid decât prin creșterea puterilor și statutului acestei instituții.

 

semnatura_jurnal