Un subiect foarte important: parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții

9 Jul 2015

Astăzi Parlamentul European se pronunță asupra parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Acesta mi se pare cel mai important subiect, care va modifica foarte multe realități și care este discutat prea puțin în țară.

Discuțiile dintre ‪‎Uniunea Europeană‬ și Statele Unite ale Americii privind acest acord ar putea duce la crearea celei mai mari zone de liber schimb din lume. Dincolo de avantajele evidente ale unui astfel de parteneriat, ‎Parlamentul European‬ are datoria de a proteja valorile și libertățile culturale, dar și standardele stilului de viață european.

Nefiind membru al Comisiei pentru Comerț Internațional, nu am fost direct implicat în negocierile și discuțiile care au avut loc pe tema ISDS (mecanismul de soluționare a disputelor dintre investitori și statele gazdă ale investițiilor). Totuși, după părerea mea, orice litigiu în acest domeniu trebuie soluționat de sistemul juridic, și nu de alte construcții extra-judiciare, care în România ar naște imediat profesioniștii genului, exact ca în cazul celor ai retrocedărilor de proprietăți.

Ca vicepreședinte al Comisiei de Cultură și Educație, am fost însă raportor din partea ALDE pentru avizul referitor la recomandările Comisiei Europene pentru TTIP (excepția culturală), aviz pe care îl găsiți aici. Am încercat, prin acest aviz, să promovez încă o dată protejarea libertății culturale și lingvistice și a pluralismului și libertății presei. Am cerut Comisiei Europene să continue eforturile actuale de a crește transparența și să se asigure că excepția pentru serviciile audiovizuale, inclusiv serviciile online, se va menține în viitor, indiferent de cursul negocierilor sau de forma finală a acordului.

Raportul votat astăzi, însă, este doar o evaluare a etapei de negocieri, el face recomandări pentru viitor și nu definitivează niciun subiect. Am să vă țin la curent cu parcursul acestui subiect, mai ales că sunt și eu inclus, cu avizul pe Excepția Culturală.

Altfel, aflați despre mine că sunt bine, sănătos, ceea ce vă doresc și dumneavoastră, așa cum scriam noi acasă când eram în armată, adică în preistoria comunicării.

 

semnatura_jurnal