Uniunea Europeană nu-și permite să redevină “mică”, nici ca teritoriu, nici ca mentalitate

29 Mar 2017

Guvernul de la Londra a declanșat astăzi oficial procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu foarte mare viteză, va fi supusă votului Parlamentului European o rezoluție referitoare la poziția PE vis-a-vis de arhitectura negocierilor care urmează să aibă loc între Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Discuțiile grupului liberal din Parlamentul European s-au axat în special pe cerința, aproape unanimă, de a avea în vedere în primul rând interesul și situația cetățenilor din UE, și mai ales a celor care lucrează și trăiesc în Marea Britanie, mergând până la adoptarea unei forme de statut unic pentru toți cetățenii europeni indiferent de naționalitate. Până la ieșirea oficială a Marii Britanii din UE, prevăzută pentru 2019, nu va fi tolerată nici o “degradare” a drepturilor cetățenilor UE-27 care trăiesc sau decid să se mute în Marea Britanie și viceversa.

Este o idee pe care o sprijin și eu – mi se pare obligatoriu acest lucru – și e o datorie a Uniunii Europene, singura care poate face de fapt genul acesta de negocieri.
În general, în tot ce se va discuta mai departe, orice încercare de negociere doar bilaterală (între un stat membru UE și Marea Britanie) va fi ori nefuncțională ori contraproductivă.

Spre liniștea tuturor, senzația mea de până acum este că proiectul european va rezista. În cadrul discuțiilor din grupul liberal referitoare la Brexit și la textul rezoluției care va fi votat săptămâna viitoare în plenul PE, am avut o intervenție în care am explicat că Uniunea Europeană nu-și mai poate permite, în contextul actual, să fie “mică”. Nu-și mai poate permite să se restrângă la un cerc de state ca în anii ’50-‘60 și să accepte o zonă tampon așa cum s-a întâmplat după cel de-al doilea război mondial. Au făcut-o pentru că nu au avut altă soluție sau din cinism… nu mai contează. Important e să nu se repete!

În baza acestei idei am inițiat o conferință care va avea loc pe 16 – 18 iunie 2017, în Croația, la Istria, invitați fiind eurodeputați din fostele state comuniste și din țările baltice, ca să ne putem defini poziția de susținere a construcției europene.

 

 

semnatura_jurnal